POSLODAVCI U PANICI: / Iduće turističke sezone nedostajat će više od 15 tisuća radnika, sezonci se traže i po Albaniji

Image
Foto: PIXSELL

Mnogim poslodavcima najveći adut u pregovorima će biti plaća koja bi trebala privući radnike koji nedostaju

24.10.2018.
22:20
PIXSELL
Play logo

Manjak radne snage u turizmu za 2019. godinu osjeti se i prije nego je ova sezona gotova. Veliki poslodavci već obilaze susjedne zemlje u potrazi za novih oko 15 tisuća turističkih i ugostiteljskih radnika te pomoćne radne snage za iduću sezonu.

Smatra se da je ove godine u turizmu i pratećim djelatnostima u tom sektoru radilo oko 150 tisuća radnika, od čega je njih oko 15 tisuća bilo u sezonskom režimu rada. Procjenjuje kako će ih, uz te brojke, nedostajati još toliko, oko 15 tisuća, pa mnogi poslodavci krenuli su u potragu za radnicima kako bi osigurali funkcioniranje, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TURIZAM U LIPNJU PODBACIO, OSTALI SMO KRAĆI ZA MILIJUN NOĆENJA: /

Rezultati za prvih 6 mjeseci nisu loši, evo tko je spasio stvar - i nisu Nijemci

Image
TURIZAM U LIPNJU PODBACIO, OSTALI SMO KRAĆI ZA MILIJUN NOĆENJA: /

Rezultati za prvih 6 mjeseci nisu loši, evo tko je spasio stvar - i nisu Nijemci

Često su izigrani

"Nikada u povijesti nismo ranije išli po sezonske radnike. Sada smo na turneji po BiH, već smo obišli Slavoniju, slijedi Crna Gora i Makedonija. Mi još nismo krenuli do Albanije, ali čujemo da neki kolege jesu. Ne možemo drukčije, jer se svi trude rezervirati radnike za sezonu što prije i dati im što bolje uvjete," kazao je za Slobodnu Dalmaciju voditelj kadrovskog odjela u velikoj hotelskoj kući.

"Radnici iz Slavonije već poznaju poslodavce i vjeruju onima koji ih nisu razočarali, ali sezonci iz BiH često budu izigrani i prevareni od naših poslodavaca u turizmu, pa su skeptični. U razgovorima s njima čujemo da bi oni radije u neke druge zemlje EU-a jer su plaće veće, ali su skuplji i troškovi života pa se još dvoume kamo će, koji osobno s kolegama traži radnike", navodi voditelj.

Veća plaća

Mnogim poslodavcima najveći adut u pregovorima će biti plaća, te prema neslužbenim informacijama poslodavci su spremni ići s 10 do 20 posto boljim ponudama za zanimanja, poput kuhara, konobara i slastičara. U pravilu, velike hotelske kuće nude besplatan smještaj i prehranu svojih radnika, za koje su od ove godine oslobođeni plaćanja poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci uporno traže od Vlade da ih oslobodi poreza na sva takva davanja radnicima s obzirom da negoduju stalno zaposleni koji nemaju takve privilegije i neoporezivi topli obrok, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna što želi

"Još uvijek je radnicima iz Crne Gore, Makedonije i BiH plaća u turizmu u Hrvatskoj pristojna, uz plaćen smještaj i prehranu. Oni kao prednost vide činjenicu da su u zemlji u kojoj razumiju jezik, a blizu su kući. S kuharima je najteže pregovarati jer oni znaju da su traženi i postavljaju svoje uvjete. Evo, ja nudim tisuću eura plaću kuharu, a pola njih mi odgovara da ne želi ni razgovarati ispod 10 tisuća kuna mjesečno", govori za Slobodnu istarski ugostitelj.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo