Poslodavci se zgražaju što Vlada ne uzima još više prava radnicima

22.11.2013.
14:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na sjednici Savjeta i Izvršnog odbora HUP-a zaključeno je kako je pristup izmjenama ZOR-a, "koji je jedna od kočnica povećanja konkurentnosti i stvaranja poticajnijeg okruženja za poslovanje", govori o tome da odlučnosti za prave promjene još uvijek nema. Radi se, naime, o istim onim izmjenama nad kojima se zgražaju sindikati, a koje uključuju pojačanu eksploataciju agencijskih radnika, produljivanja ugovora na određeno u nedogled, ubrajanje bolovanja u otkazni rok, čak i otpuštanja trudnica u poduzećima u likvidaciji.

"Opet se propušta prilika napraviti značajnije i hrabrije izmjene koje bi konačno otvorile put lakšem i fleksibilnijem poslovanju te većem zapošljavanju", kažu nezadovoljni poslodavci, koji kažu da novi ZOR, koliko god da se stravičan činio iz perspektive radnika, "ne donosi bitna poboljšanja u tom segmentu konkurentnosti".

Ozbiljni zahvati

Što se, pak, tiče gospodarske situacije HUP-ovci o njoj misle sve najgore i odgovornost vide samo u javnim uslugama i potrošnji.

"Na alarmantnost situacije ukazuju mnogobrojni objektivni podaci od snižavanja kreditnog rejtinga koji je sve dalje od investicijskog do novog rasta broja nezaposlenih koji je ponovno prešao zabrinjavajuću brojku od 350.000 sugrađana bez posla", navode u priopćenju.

Zabrinjava i deficit državnog proračuna te njegov izlazak iz okvira EU regulative i dosadašnjih hrvatskih propisa kao i nastavak rasta potrošnje države i transfera iz privatnog u javni sektor. Nerealnim smatraju stope rasta na kojima se temelji proračun za sljedeću te 2015. i 2016. godinu, i traže "nužne ozbiljne zahvate na rashodovnoj strani proračuna".

Beskompromisne reforme

"Fokus je i dalje na prihodovnoj strani i planovima za uvođenje poreznih mjera kojima će se dodatno opteretiti građani što će, kao i najave izmjena stopa PDV-a, rezultirati novim padom potrošnje, a time i prihoda tvrtki. Izravan negativan utjecaj na gospodarstvo ima i daljnji rast državnog duga te rast kamatnih stopa po kojima se zadužuje država jer to automatski poskupljuje cijenu kapitala i financiranja za tvrtke, ali i za građane", piše HUP.

Predlažu odlučnu i duboku promjenu dosadašnjeg smjera ekonomske politike te beskompromisnu provedbu reformi, a imperativ za Vladu smatraju povećanje kreditnog rejtinga kako bi se omogućilo jeftinije zaduživanje države bez kojeg nema obuzdavanja rastućeg proračunskog deficita i duga.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali