POSLODAVCI PROVJERAVAJU RADNIKE Sve za dobrobit firme

I dok se sindikalisti, političari i radnici zgražaju posljednjim slučajem “spajanja ” radnika na poligraf, stručnjaci za sigurnost ne vide nikakav problem u želji poslodavaca i vlasnika tvrtki da na sve moguće načine zaštite svoje poslovne procese, imovinu tvrtki i ulaganja, piše Novi list.

Korporativna sigurnost, zaštita imovine, sigurnost poslovanja i ulaganja, sigurnost nauštrb ljudskih prava…

Te i još mnoge teme otvorio je posljednji slučaj korištenja poligrafa u istarskoj tvrtki Valipile, gdje se uprava odlučila provjeriti radnike, izazvavši salve zgražanja sindikata, ali i dijela javnosti.

No, riječ je o regularnoj, standardnoj i ne tako rijetko korištenoj metodi istraživnja u poslovnom svijetu, posebno kada se dogodi neki sigurnosno problematičan događaj.

Što se točno dogodilo u Sv. Petru u Šumi te što je nagnalo upravu da nekolicinu radnika poligrafski testira još nije službeno potvrđeno, pa se zato tek nagađa da je u pitanju provjera njihove lojanosti i preduvjeta za napredovanje.

Od ponedjeljka se tamo nalazi inspekcija rada koja je u tvrtku otišla nakon prijave Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji za poligrafsko tesitranje radnika kaže: “Mi to smatramo jednom vrstom mobinga”.

Sindikalci, ali i mnogi drugi složni su da “spajanje radnika na detektor laži kod njih izaziva strah, pritisak i stres”.

I dok se sindikalisti, političari i radnici zgražaju stručnjaci za sigurnost ne vide nikakav problem u želji poslodavaca i vlasnika tvrtki da na sve moguće načine zaštite svoje poslovne procese, imovinu tvrtki i ulaganja.

“Najčešće se za to koriste video nadzor i alarmni sustavi kao tehnička zaštita. Njihovo postavljanje uglavnom ima preventivni karakter. Jer, ukoliko se zna da postoji neki od tih sustava sigurnosni problemi se automatski smanjuju, a to dokazuje njihovu učinkovitost, rekao je Siniša Patačko, privatni detektiv s dugogodišnjim iskustvom, vlasnik Privatne izvještajne agencije (PIA).

Nakon što se neki problematični događaj ipak utvrdi unutar tvrtke za njegovo rasvjetljavanje mogu se koristiti razne metode. To su, podsjeća Patačko, kriminalističke metode u okviru kojih se može obavljati razgovor sa zaposlenicima, koji je pak, uvod u poligrafsko testiranje.

Uglavnom se to odnosi na one koji dobivaju menadžerske funkcije i u svom poslovanju raspolažu velikim novčanim iznosima. No, i tada, zaposlenici moraju dati svoj pristanak za poligrafsko ispitivanje.

“Bilo je slučajeva kada su zaposlenici tvrtke sami inzistirali na odlasku na poligraf kako bi sa sebe, u slučaju da se dogodilo nešto problematično, skinuli sumnju. U tim slučajevima sami potenciraju ovo testiranje jer to u konačnici donosi olakšanje kod onih koji nisu krivi.

“Rezultati poligrafskog testiranja, osim toga, daju nam samo indicije. I kad privatni detektivi rade neku internu istragu ne znači da je netko odmah kriv ako odbije poligraf ili ‘ne prođe’. To je samo prikupljanje podataka. To nije nikakav bauk”, naglašava Patačko svjestan da je poligrafsko testiranje samo jedna od istražnih opcija te da tvrtke u kojima djeluju sindikati uglavnom na njega ne pristaju, piše Novi list.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr