DISKUTABILNA ODLUKA

POSLJEDNJI POTEZ BLAŽENKE DIVJAK: Amenovala je osnivanje studija medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu; resor zdravstva šuti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 12. je lipnja napisalo dopusnicu za osnivanje studija medicine Hrvatskom katoličkom sveučilištu i to nakon što se Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj predomislilo oko toga treba li im dati dopuštenje, a Ministarstvo zdravstva se nije ni očitovalo, iako je po europskim direktivama trebalo

Nešto više od mjesec dana prije nego što će Blaženka Divjak resor znanosti i obrazovanja predati Radovanu Fuchsu, ministarstvo je “amenovalo” studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Dopusnica je izdana nakon što je Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj odlučili promijeniti svoju odluku i ipak dati zeleno svjetlo za osnivanje tog studija, piše Srednja.hr i podsjeća da je Nacionalno vijeće potkraj prošle godine odbilo izdati suglasnost za studije medicine na HKS-u, ali i na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, koje niti nakon ove odluke nije dobilo dopuštenje.

Ministarstvo zdravstva nije dalo mišljenje

No, prije toga je Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala HKS-u suglasnost za osnivanje studija medicine. Tada je Ministarstvo tražilo svoje mišljenje od Nacionalnog vijeća te kolega iz resora zdravstva. S obzirom na direktive Europske unije prema kojima svi studiji medicine moraju biti u skladu, očekivao se odgovor Ministarstva zdravstva. No, čini se kako ono još nije odgovorilo na taj zahtjev.

“U provedenom postupku inicijalne akreditacije, na temelju Akreditacijske preporuke Agencije za znanost i visoko obrazovanje, uz prethodno mišljenje Akreditacijskog savjeta Agencije, te prethodno odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Hrvatskom katoličkom sveučilištu Ministarstvo znanosti i obrazovanja je dana 12. lipnja 2020. izdalo dopusnicu za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina”, stoji u odgovoru koji je stigao iz MZO-a.

Kritike dekana medicinskih fakulteta

Dekani četiriju najvećih medicinskih fakulteta, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, pobunili su se još prošle godine zbog mogućnosti osnivanja novih studija medicine, zbog toga jer HKS u svom ustrojstvu nema klinike, što znači da bi bolničke kapacitete morao dijeliti s Medicinskim fakultetom u Zagrebu. Uz to, postavilo se pitanje nastavnog kadra, koji bi trebao paralelno raditi na oba fakulteta, uz ostale medicinske obveze. Neki su, pak, smatrali da već postojeći studiji medicine daju sasvim dovoljno zdravstvenog osoblja, a ne treba zanemariti ni njihov odlazak na rad u inozemstvo.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr