POSLJEDNJI DUEL

GOTOVA DEBATA: Bernardić Plenkoviću predao njegove afere na 55 stranica; Bero se prvi put ljubio na Trešnjevci, a Plenki u Makarskoj

Tekstualni prijenos debate Bernardića i Plenkovića koja se održala na Novoj TV mogli ste pratit na Net.hr-u

Izjave kandidata nakon sučeljavanja

Nakon završetka sučeljavanja na Novoj TV obojica su dali kratke izjave.

“Emisija je vođena jako dobro, izuzetno je dobro strukturirana, nemam primjedbi”, kazao je Bernardić. “Izađite na izbore i nemojte baciti glas”, posljednja je Bernardićeva poruka biračima. Kazao je kako je ova rasprava bila znatno blaža od one na RTL-u.

Plenković je kazao: “Osjećamo sam se dobro, opušteno, možda je bilo malo previše pauza, ali obojica smo nastojali predstaviti svojim sugrađanima sve što je važno uoči ove predizborne šutnje”, Rekao je da se nada da nije bilo dosadno. Rekao je kako ga je iznenadilo pitanje o prvom poljupcu.


Završna obraćanja

Bernardić: “Ovo su izbori između dva različita puta. Jedan put je ono što smo gledali četiri godine, nepravda i diskriminacija. Drugi je put Restarta, pravednog društva, efikasnije javne uprave, rast izvoza, rast plaća i mirovina. Pozivam građane da izađu na izbore i tako odluče o svojoj budućnosti. Ako ne izađu, odlučit će glas onih koji misle da žena ne može odlučivati o svom tijelu i koji ne znaju da je Drugi svjetski rat završio. Gradit ćemo drugačiju politiku. Izbor je nikad jednostavniji – najcrnja Hrvatska dosad u kojoj se tolerira fašizam ili drugačija Hrvatska. Izađite i promijenite”.

Plenković: “Drage Hrvatice i Hrvati, dragi sugrađani, u nedjelju su izbori za Sabor, to je prilika da iskažete svoj stav kome želite povjeriti da upravlja. HDZ ima program koji osigurava sigurne plaće i mirovine i jamči moderni suverenizam. Ono što smo pripremili za iduće četiri godine temelji se na postignućima u protekle četiri godine. Želimo građanima dati perspektivnu budućnost i osnaženu državnost. Želimo globalno prepoznatljivost. Imamo kvalitetne kandidate i kandidatkinje. Pokazali smo da znamo upravljati krizama. S puno energije, elena i vjere u zajedništvo svih naših građana želimo iduće četiri godine voditi zemlju.”

Osobna pitanja

Plenković ne zna gdje ide plastika i metal: “Zaboravio sam”.

Bernardić: “Plava ili žuta”; Ne možete birati, uzvratila mu je voditeljica.

Plenković je kazao kako bi se mogli privatno družiti. Bernardić: “Možemo se nać na haklu, ali u politici nema privatnog druženja”.

Bernardić je kazao kako bi kod sebe promijenio to što nekad zna biti brzoplet, a Plenković tvrdoglav.

Plenković je rekao kako za njega tvita mlada ekipa. Bernardić je kazao kako je nekad osobno tvitao, ali uglavnom ne. “Tviter je zahtjevna društvena mreža”, rekao je.

Bernardić je kazao kako ga kod žena najviše privlači karakter te kako vidi energiju i karakter te kako je fizički izgled važan, ali nije presudan. Plenković je rekao “kompletan dojam”. Rekao je kako se na žene u politici može više pouzdati nego u muškarce.

Bernardić je kazao kako će oni imati najviše žena u Saboru. “To je jedini pravi put borbe za ženska prava i ravnopravnost”.

Plenković je kazao kako je najbolja Bernardićeva osobina da se trudi i bori, a najgora da previše lako napada ljude. Bernardić je kazao da je najbolja da ima izraženu ambiciju, a najgora što ne sluša i što je izrazito bahat.

Bernardić je kazao kako se sjeća mjesta prvog poljupca na Trešnjevci, na jednoj rođendanskoj poljupca. Plenković je rekao kako je to bilo u Makarskoj u jednom portunu.

Plenković nije znao reći tko ga je najviše razočarao u životu, a Plenković je rekao kako se to mijenja iz mjeseca u mjesec.

Plenković je u šali rekao kako mu uzor u politici nije. Charles Michel. Kazao je kako mu je uzor Franjo Tuđman. Bernardić je rekao kako mu je uzor u hrvatskoj politici Ivica Račan. Ponovno ga je citirao: “Možemo izgubiti vlast, ali ne ne obraz”. Na međunarodnoj politici rekao kako mu imponira Tony Blair.

Da se druga puta ženite bi li tražili crkveno poništenje braka?

Bernardić: “Ne.”

Plenković: “Ne kanim se dvaput ženit. To znam.”

Što bi napravio da netko na vašem skupu počne vikati ZDS?

Plenković: “Bio bi prijavljen”.

Bernardić: “Treba donijeti zakon koji bi zabranio ustaški pozdrav. To je kao da u Njemačkoj vičete Sieg Heil. Moramo to maknuti iz političkog i staviti u operativno”.

Plenković: “Podsjetimo se da je ministarstvo pravosuđa u vrijeme premijera Ivice Račana legaliziralo pozdrav ZDS u grbu jedne udruge. To su činjenice.

Bernardić: “To je bila greška. Da li vi 20 godina, mislite da to treba ispraviti. Recite, još vam nismo čuli”.

Plenković: “Vijeće za totalirane režime je prvi pokušaj u 30 godina. Poslali smo jasno poruku samo u iznimnim prilikama”.

Bi li obnovili polurazrušene spomenike NOB-a?

Plenković: “Protiv sam bilo kakvog rušenja. Trenutno imamo puno toga što treba obnoviti, ako možemo obnoviti i te spomenike u redu, ali važno je da poštujemo Domovinski rat.”

Bernardić: “Apsolutno obnova spomenika. Antifašistički spomenici su simbol borbe za Hrvatsku. Kao što su antifašisti ustali protiv zla, tako su i branitelji ustali protiv fašizma Slobodana Miloševića”.

Plenković: “Htio sam pitati g. Bernardića zbog poruka gdje vi insinuirate da je svaki glas koji ne ide vama – fašizam. Na koga točno mislite, želite li nove podjele”.

Bernardić: “Zašto ste se prepoznali u tome? Događa se mržnja i nasilje prema drugačijima. Tome je pridonijelo i vaše povjerenstvo koje je legaliziralo ustaški pozdrav. Mislim da one koji bi s vama išli u koaliciju. Vi kao da ne znate da stranka i pokret g. Škore već planira koaliciju sa Škorom. U Hrvatskoj se relativizira ustaški pozdrav”.

Kako bi okarakterizirali predstavu u kojoj se gazi hrvatska zastava?

Bernardić: “Ne volim vidjeti da se gazi Hrvatska zastava. Umjetnička sloboda treba postojati, ali ja to ne volim vidjeti”.

Plenković: “Mi smo demokraciju započeli prije 30 godina. Demokracija podrazumijeva umjetničku slobodu, nema ograničavanja umjetnika, oni postoje zato da rade provokacije. To što se meni to ne sviđa, tu se slažem s g. Bernardićem, ali živimo u slobodi i demokraciji”.

Jeste li spremni poduprijeti projekt nacionalnog stadiona?

Plenković: “Da, mjere koje smo donosili za sport i trenere u koronakrizi pomogle su da sport opstane. Trebamo imati jedan pravi kvalitetan stadion koji sada nemamo”.

Bernardić: “Mislim da Hrvatska treba imati nacionalni stadion, ali je pitanje kojim novcem ćemo ga graditi. Potrebno je reformirati čitav sustav, sport se mora moći samo financirati. Sport je važan i svako dijete mora biti u prilici da se uhvati nekog sporta. Imamo konkretan plan kako pojačati amaterski i školski sport.”

Tri poteza koja su ključna za brendiranje Hrvatske

Bernardić: “Popravljanje odnosa sa susjedima, gospodarska diplomacija i rad na hrvatskom identitetu na svijetu. Ključno je privući investicije sigurnom ulagačkom klimom i ulaganjem. Prva stvar što se tiče brendiranja je kakvu poruku RH šalje u svijetu. Mislite da strani mediji i veleposlanici ne pokazuju korupciju kod nas?”.

Plenković: “Mi moramo ispričati priču o zemlji koja je imala fascinantnu povijest posljednjih 30 godina, koja ima prekrasnu baštinu i hrabre ljude. Imamo žitnicu Slavoniju, Jadransko more, imamo priču koju pričamo kontinuirano”.

Bernardić: “Moramo racionalno trošiti novac Hrvatske. Sigurno političari ne mogu napraviti za brendiranje Hrvatske koliko mogu naši sportaši i naše prirodne ljepote. Ne smijemo biti statični.

Kojim argumentima ćete uvjeriti zemlje u EU da RH dobije 10 milijardi za korona krizu?

Bernardić: “Očito je i iz vašeg pitanja da Plenković to nije riješio kako je tvrdio. Njemačka radi na novom financijskom okviru, preuzeli su taj posao”.

Plenković: “Hrvatska je u vrijeme predsjedanja napravila nevjerojatne pomake u upravljanu Covid krizom”.

Tko je RH najbolji, a tko najgori susjed?

Plenković: “Hrvatska prioritetno vodi računa o BiH. Hrvati su konstitutivni narod u BiH, oni su nam najvažniji bez dileme. Njegujemo odnose sa Slovenijom, Mađarskom, Italijom… Odnosi sa susjedima su dobri, uvijek ima otvorenih pitanja, pa i sa Srbijom”. Rekao je kako bi bio jako neoprezan i naivan da kaže tko je najgori susjed Hrvatske.

Bernardić: “Najbolje ćemo morati surađivati sa Slovenijom, da budu naš partner u EU. BiH je važna, ali Hrvati moraju naći svoj put. Važno je reći da Hrvatska nikad nije imala gore odnose sa susjedima. Orban crta karte velike Mađarske, Tajani svojata Istru, Slovenija nas je blokirala u Šengenu…” Rekao je kako smatra kako je najgori susjed u ovom trenutku Mađarska, ali kako je to zbog sluganske, mađaronske politike Vlade.

Plenković: “Fascinantna evolucija u istom tjednu. Sada g. Bernardić govori o građanskoj BiH, a govorio je o trećem entitetu. Hrvatska nastoji riješiti brojna pitanja sa susjedima”.

Bernardić: “Vi se petljate u BiH, tamo idete po glasove. Ako je bilo prilike za treći entitet to je bilo 1995., sada je vrijeme za ulazak BiH u EU”.

Plenković: “Šteta da niste podržali Rezoluciju u Saboru koja je precizno definirala prava i položaj Hrvata u BiH.”

Uvjetno osuđeni mogu u Sabor, mislite li to promijeniti?

Bernardić: “Sigurno ćemo redefinirati uvjete. Ako ekstenzivno tumačite zakone onda netko uvijek dobije po glavi. Moramo promijeniti način izbora suda i državnih odvjetnika.”

Plenković: “Izborni zakon je zreo za promjene, ali ne samo u ovom smislu. To je tema za idući mandat. S obzirom na ljude na listama SDP-a, mislim da bi i o tome SDP mogao povesti računa. Tu su ljudi s pravomoćnim presudama. Prije 10-ak godinama, promjenama zakona smo smanjili utjecaj politike na minimum oko izbora sudaca i državnih odvjetnika”.

Bernardić: “Vi ste u paničnom strahu stavili g. Kalmetu koji je u aferi farbanja tunela”. Plenković je uzvratio kako je oslobođen, a Bernardić na listi ima pravomoćno osuđene.

Plenković: “SDP-ova Vlada je ostala bez 9 ministara”, uzvratio je na optužbe da je njemu otišao veliki broj ministara.

Sporovi sa Povjerenstvom za spriječavanje sukobljavanje interesa, treba li im povećati ili smanjiti ovlasti?

Plenković: “Iskoristio sam priliku kao i svaki drugi građanin koji se može žaliti na odluke povjerenstva. Povećali smo proračun Povjerenstvu, oni imaju svoju ulogu. Naš zakon je jedan od najdetaljnijih u EU”.

Bernardić: “Povjerenstvu treba povećati, ali jasno definirati ovlasti. To Povjerenstvo je bilo uvjet da bi ušli u EU. Poštovali smo Povjerenstvo za razliku od HDZ-a, sjećate se HDZ-ovog stranačkog derneka u Finskoj kada nisu željeli dostaviti papire. Ne mogu ne iskomentirati da je Plenković zaposlio svog šogora u dubrovačkoj zračnoj luci. Maček i Bošnjaković se nisu slučajno našli nego su bili na organiziranoj večeri u jednom podrumu”.

Plenković: “Slučaj je bio suprotan, a ovaj slučaj nema nikakve veze samnom. U pregovorima s EU, SDP i Bernardić nisu sudjelovali”.

Bernardić: “Slučajno su se našli njih dvojica u podrumu sami. Nemojte se rugati hrvatskim građanima”.

Plenković: “Ja kažem što su rekli g. Bošnjaković i Maček, nisu niti sjedili za istim stolom.”

Da li bi zaposlio člana obitelji koji je prošao natječaj za državnu službu?

Bernardić: “Apsolutno bi mu preporučio da se ne natječe za taj posao, barem dok sam ja na dužnosti”.

Plenković: “Ne bih nikada utjecao na bilo što”. Kazao je kako su na resoru pravosuđa jako puno radili i promijenili puno toga.

Bernardić: “Po stanju u pravosuđu smo među najgorima u svijetu. Što reći kada se na dan suđenja Fimi medije, ministar pravosuđa Bošnjakovićem čaška s Ratkom Mačekom koji je u toj aferi”.

Plenković: “Ministar je sam objasnio da je to slučajan susret. Pravosuđe mora biti nepristrano”.

Jeste li ikoga prijavili za korupciju?

Plenković: “Ne, to nije uloga predsjednika Vlade, ima drugih institucija koje se time bave. Recentni slučaj pokazuje kako nema nedodirljivih. Policija ima otvorene ruke i ni ne znamo čime se oni bave. To je nešto protiv čega se svi moramo boriti. Uvijek sam ljut kada bude takvih slučajeva koji se vežu uz HDZ, to su djela pojedinaca.

Bernardić: “Nisam nikoga prijavio, ali sam glasno o tome govorio. Ovo je popis svih Plenkovićevih afera”, kazao je i pokazao je papire s Plenkovićevim aferama. Podsjetio je na aferu Borg i citirao Miru Kovača o političkoj korupciji. Moje pitanje g. Plenkoviću jesu li konzultantni iz afere Borg vratili novac?”.

Plenković je kazao da bi volio vidjeti taj “šalabahter”, a Bernardić mu je dao papir s popisom njegovih afera. “Pisano je na 55 stranica”. Kazao je kako su spasili Agrokor, a Bernardić se tada slikao s kiselim zeljem.

Bernardić je kazao kako su firme koje su bili savjetnici Agrokora dobile novac od korona mjera.

Plenković: “Alernativa s glavicama kupusa je bila da se ne napravi ništa i da imamo kolaps. Kompanija funkcionira, OPG-ovci rade…”

Bernardić: “Predložili smo promjenu predstečajnog zakona”, kazao je i okomio se na savjetnike koje su dobile novac za korona mjere.

Plenković: “G. Bernardić očito nije niti pratio ovo najveće restrukturiranje u Europi gdje je dobavljačima vraćeno 60 posto sredstava.

Hoćemo li Sloveniji uvesti kontramjere zbog koronavirusa?

Plenković je kazao kako naši građani mogu putovati u Sloveniju i Slovenci u Hrvatskoj te kako su RH i Slovenija otvorili granice na temelju dogovora njega i Janše.

Bernardić: “Ljudi vide što se događa. Raste nam broj zaraženih, nemamo pravilnu strategiju, otvorili smo granice prema BiH. Nama turizam ovisi o Sloveniji, Austriji, Slovačkoj… Ako oni uvedu restrikcije i ako ljudi budu morali biti u samoizolaciji to znači da od sezone nema ništa.”

Plenković: “Čelnik opozicije nastoji poslati poruku panike i straha. Naš zdravstveni slučaj je pripravan. Virus je ostao isti, ali je naša otpornost u ljetnim mjesecima veća”.

Bernardić: “Pričate da je sve super, a danas je najgori dan. Treba zabraniti javna okupljanja, treba nam protokol za domove umirovljenika i više testiranja”.

Plenković: “Bilo bi mi draže da ste vi i vaš kolega Ostojić kada ste donosili arbitrarne političke stavove konzultirali primjerice epidemiologa koji je član Savjeta SDP-a, koji je doprinio i našoj strategiji.

Bernardić: “Vidjeti ste da su ministri prisustovali na korona partyju. Oni su rekli da nisu bili u kontaktu jer su samo mahali. To je neozbiljno. Odluke stožera su političke”.

Kako bi država funkcionirala u slučaju drugog vala korone?

Bernardić: “Drugi val se već događa. Danas smo imali najgori dan, najviše zaraženih koronom. HDZ je želio profitirati na koronakrizi, otvorili su granice i popustili sve mjere. Apsolutno si ćemo promijeniti politiku prema koroni poslije izbora.

Plenković: “Nema švedskog modela. Kao i sve druge zemlje u svijetu tražit ćemo balans između zaštite zdravlja građana i ekonomije. Pročitao sam da Bernardić želi izvanredno stanje, šalje poruke ljudima da Hrvatska nije sigurna zemlja. Pratili smo stanje u Kini, prije nego što je WHO proglasio epidemiju, pokrenuli smo mehanizme na razini EU. Osobno sam vodio sjednicu Stožera kada smo imali prvog zaraženog”.

Bernardić: “HDZ je koristio stožer. Stožer je plaćao propagandu da se reklamiraju na tuđoj nesreći i smrti. Otvorili su granice prema BiH koja ima najveći broj zaraženih. Zbog toga svega Slovenija nam je uvela restrikcije. Ugrozili su i zdravlje i ekonomiju”.

Plenković: “Pobijedili smo koronu u prvom valu. Sada nismo u drugom valu”.

Bernardić: “Danas je više zaraženih nego u prvom valu. Austrija je uvela restrikcije za ljude iz BiH. Mi smo otvorili granice samo da bi mogli ljudi iz BiH izaći na izbore i glasati za HDZ. Ja pozivam ljude u Hrvatskoj da izađu jer ljudi iz BiH će sigurno izaći.

Plenković: “Otvaranje granica s BiH nema veze jer će ljudi iz BiH glasati tamo, a ne u Hrvatskoj.

Smanjivanje broja ministarstava, ukidanje ministarstva branitelja?

Plenković: “Imat ćemo manji broj resora, a koji će to biti, odlučit ćemo nakon izbora. Ministarstvo hrvatskih branitelja je učinilo ogromne iskorake. Zahvaljući mom zamjeniku Tomi Medvedu imamo jedinstven zakon i rješenje za sve ono što je tištilo branitelje posebno za vrijeme SDP-a. Povećali smo proračun ministarstva branitelja, gradimo veteranske centre…”

Bernardić: “Ministarstvo branitelja i MORH zajedno mogu biti opcija ali ne moraju. Cilj nam je da imamo manju, efikasniju državnu upravu. Posebnu pozornost i pažnju ćemo voditi o hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Upravo je za vrijeme SDP-ove Vlade pokrenuta inicijativa za veteranske centre”. Kazao je kako ništa nije napravljeno po pitanju nestalih.

Plenković je uzvratio kako Bernardić nije upoznat. “Tražimo svakog nestalog, održavamo dijalog s obiteljima nestalih”.

Bernardić: “Ljudi traže svoje najmilije da ih dostojanstveno isprate. Mi smo u svom mandatu pronalazili 100 nestalih godišnje. To je sada potpuno stalo. Ali za to morate surađivati s drugom stranom. Te suradnje sada nema”.

Plenković: “Gospodin Bernardić očito nije dobio briefing u ovim digitalnim papirima koje ima pred sobom, koliko je nestalih pronađeno.”

Spas za ekonomiju iz 2. mirovinskog stupa?

Plenković je odbacio tu opciju. Rekao je kako su se zahvaljujući reputaciji na kreditnim tržištima uspjeli zadužiti i zadržati kreditni rejting. “Idemo na ono gdje smo najjači, na korištenje EU sredstava”.

Bernardić: “Ne, ne bih, to je štednja građana. HDZ je već posegnuo za štednjom građana”. Pojasnio je kako je to HDZ učinio preko centralne banke. “To je neodgovorno i kada gledate da su EU fondovi iskorišteni 30 posto vodi u sunovrat”, kazao je.

Plenković: “Naši mirovinski fondovi su imali jako puno sredstava i aranžman koji smo postigli s HNB-om omogućio je izvršavanje opaska. Netočno je da smo se zadužili po nepovoljnim kamatama”.

Bernardić: “Vlada je zavukla ruku u džep građana. Lažete!”. Kazao je kako je trebalo učiniti rebalanse te kako državna poduzeća isplaćuju bonuse te kako su im državna poduzeća bankomat.

Plenković je kazao kako je Hrvatska lutrija demantirala da su isplatili bonuse. “Mirovinski fondovi imaju sredstva da bi njima oplemenjivali štednju”.

Bernardić je kazao da je to iznimno neozbiljno. Okomio se na šefa Hrvatske lutrije koji je upisao 200.000 kuna bonusa. Plenković je rekao kako sigurno ništa nije napravljeno u ovoj godini i nitko nije mogao trošiti na bonuse.

Obojica su kazali kako ne bi novcem mirovinskih fondova kupili Hrvatske autoceste.

“Prvo trebamo raditi da mirovine narastu. Bez ikakve detaljne analize, bez reforme drugog mirovinskog stupa, to ne može biti opcija. Hrvatska ima velike tranzicijske troškove. Postoji nepovjerenje u drugi stup, a država kroz njega financira svoje obveze. To je štednja građana, nitko je nema pravo uzeti”, rekao je Bernardić.

“Ne dolazi u obzir monetizacija autocesta. Mi smo refinancirali dug HAC-a i uštedjeli 50 milijuna eura godišnje”, rekao je Plenković.

Brine li vas što za vas više glasaju stariji, a ne mladi birači?

Plenković: “Napravili smo puno za mlade. Povećali satnicu s 15 na 25 kuna. Kazao je kako su porezno rasteretirili mlade, uložili u studentske domove te kako je proračun za obrazovanje porastao za 30 posto.

Bernardić: “Mi među mlađim biračima nemamo dominantnu potporu kao među starijima. To ćemo mijenjati svojim radom. U mandatu zadnje vlade je 150.000 ljudi napustili Hrvatsku, pretežno mladih ljudi. Važno je reformirati obrazovanje, kako bi se mladi obrazovali za tržište rada”. Kazao je kako će graditi stanove za najam za mlade jer je mladima ključno osigurati krov nad glavom.

Plenković: “U našem mandatu smo subvencionirali za više od 20.000 mladih stambene kredite.” Rekao je kako su proveli i kurikularnu reformu.

Duguju li što Milanu Bandiću?

Plenković: “Nemam nikakvih dugova prema zagrebačkom gradonačelniku. Čuo sam da je Bandić pomogao Bernardiću da dođe u ovu poziciju. Bandić često kaže da je stvorio Bernardića i još niz mladih ljudi u SDP-u.”

Bernardić: “Ono što Bandić kaže – da nije njega ne bi bilo Plenkovića i njegove Vlade. Oni su do kraja držali Plenkovićevu većinu. Spinovi nisu dobri, a nisu ni točni”.

Plenković: “Ta teorija o političkoj korupciji je perpetuirana, trebali bi napraviti drugarsku samokritiku i vidjeti zašto su im zastupnici otišli. Nama nitko nije došao u klub”.

Bernardić: “Pobjegli su od nas i došli baš kod vas”. Plenković je kazao da nitko nije došao kod njih. Bernardić je kazao kako je danas 40.000 više nezaposlenih nego prije godinu dana.

Pobjeda Milanovića na predsjedničkim izborima

Bernardić: “Ovo je pitanje između dva izbora budućnosti. Jedan je put sigurne korupcije, svega lošeg, zbog čega je Hrvatska potonula na svim indeksima. Nasljedit ćemo nikad veći javni dug i deficit. Drugi je put Restarta jer zemlja više ovako ne može funkcionirati. Svakom moramo dati jednaku šansu za uspjeh”.

Plenković: “Dobit ćemo većinsko povjerenje. Za razliku od ovog što govori g. Bernardić rezultati naše Vlade u usporedbi s Vladom SDP-a su izrazito pozitivni. U mandatu SDP-a prosječna plaća je rasla 200 kuna, a u našem 600 puta više”. Kazao je kako su značajno više podigli minimalnu plaću te kako su značajno bolji u povlačenju novca iz EU fondova.

Bernardić: “Nije dobro da se g. Plenković vraća u prošlost. Kada je dobro on je zaslužan, kada je loše kriv je Milanović, korona… Hrvatska nikad nije bila u lošijoj situaciji. Svakodnevno ljudi ostaju bez posla. Umirovljenici jedva preživljavaju”.

Plenković: “Žao mi je što g. Bernardić ovako opisuje situaciju. Danas imamo 2000 ljudi zaposleno nego na kraju veljače, prije kraja krize i to zbog naših mjera prema građanima i poslodavcima.

Je li Kolinda pomogla Plenkoviću srednjim prstom?

“To je bila manifestacija brojnih žena koji su Škori odgovorile na stavove. Gestu bivše predsjednice nisam promatrao optikom je li pomagala ili ne, mislim da je to bio njen osobni stav”, kazao je Plenković i rekao kako se i sam Škoro kasnije na neki način ograđivao od te izjave.

Bernardić: “Mislim da je dobro što su iz HDZ-a i bivša predsjednica poslali poruku da žena treba imati pravo na legalni pobačaj. Nikom nije drago kad žena ide pobaciti, ali kada ide to treba biti legalno i sukladno zakonu. Dobro je što iz HDZ-a stižu poruke da pobačaj treba biti legalan. Dobro je i što je HDZ ratificirao Istanbulsku konvenciju. SDP-u ju je potpisao, ali nije stigao ratificirati”:

Plenković: “Stav HDZ-a je da život počinje začećem, da bude što manji broj pobačaja da se pokrenu savjetovanja da te situacije svedenom na najmanji mogući nivo”. Rekao je kako je Bernardić licemjeran jer nije ratificirao Istanbulsku konvenciju.

Bernardić je kazao kako se sigurne kuće za žene zatvaraju te kazao kako je SDP potpisao Istanbulsku konvenciju.

Plenković je kazao kako je SDP imao cijeli mandat da ratificira Istanbulsku konvenciju te kako su razlozi koje su komunicirali zašto to nisu napravili bili financijske prirode.

Manjinska vlada ili velika koalicija?

Plenković je kazao kako Bernardić ima gotovo cijelu nogometnu momčad stranaka u koaliciji, a da su prema posljednjoj anketi iza nas. “Naš politički sustav favorizira fragmentiranje, a to podrazumijeva postizborne koalicije”, kazao je Plenković i rekao kako je bolja stabilna vlada nego manjinska. Odbacio je veliku koaliciju.

“Sigurno nećemo pristati na političku trgovinu”, kazao je Bernardić i optužio Plenkovića da je kupovao zastupnike. “To Hrvatska više ne može gledati, građani su izgubili povjerenje u institucije”. Bernardić je kazao kako imaju široku koaliciju, za razliku od HDZ-a koji je ostao sam i bez tima.

Plenković je kazao kako je deplasirano da Bernardić tako govori o svojim bivšim kolegama koji su napustili SDP i došli u druge stranke, ne HDZ.

Bernardić: “Svima je jasno da se ova vlada održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji. Ovako nešto se ne smije ponoviti”.

Plenković: “Bernardić se pokazao bezobrazan, takav prije nije bio.”

 

Na što ne bi pristali?

Plenković: “Mi ćemo pobijediti. Mi smo ostvarili rezultate, učinili život kvalitetnijim. Prosječna plaća narasla je za 1150 kuna, minimalac je narastao za preko 700 kuna. Imamo proračunski višak tri godine zaredom”, rekao je. Kazao je kako će sas svjetonazorski i programski bliskim strankama oformiti većinu.

Bernardić je citirao Račana – vlast možemo izgubiti, obraz ne.

Kadrovska pitanja, koronavirus, Tito…

Plenković je kazao kako niti Rada Borić niti Hasanbegović neće biti članovi buduće Vlade, a Bernardić kaže kako bi radije s Radom Borić. Neće koalirati s lopovima ni ustašama, kaže.

Bernardić je kazao kako mu je test za Covid19 negativan i pokazao je račun na 1500 kuna. “Kako to naši umirovljenici mogu platiti”, upitao se.

Plenković je kazao kako mu je drago da je Bernardić negativan. Kazao je i kako je tužno da se mladi političar poput Bernardića diči Titom, aludiravši na Bernardićevu izjavu u kojoj je Tita izabrao ispred Tuđmana. “Rajko Ostojić je danima glumio cirkusanta, sam sebi propisao u izolaciju, a onda se pojavio na radiju”, kazao je Plenković.  “Profesorica Markotić je šefica klinike, ona nije moja epidemiologinja nego stručnjakinja. Mislim da trebate pokazati poštovanja prema ljudima koji su se borili i za vas i za sve. Vi idete po noćnim klubovima, pazite kad govorite o partijima”, rekao je Plenković.

Bernardić je uzvratio: “Vi ste kazali da ste pobijedili koronu, a danas je najgori dan. Vi otvarate zbog izbora granicu s BiH. To je neodgovorno”.

Krenula je debata Plenkovića i Bernardića

Bernardić na pitanje hoće li podnijeti ostavku ako izgubi na izborima kaže kako kod njih nije situacija kao u HDZ-u – tko izgubi, odmah ga smjene. Mandat imaju članovi SDP-a, a unutarstranački izbori održat će se u roku. Uvjeren je da će pobijediti.

Plenković na isto pitanje odgovara da je uvjeren kako će dobiti najviše mandata i da Hrvatska danas snažno koristi svoj međunarodni položaj. HDZ ima najdemokratskije međunarodne izbore.

Večeras, dva dana uoči izbora na Novoj TV se sučeljavaju dvojica kandidata za premijera HDZ-ov Andrej Plenković i SDP-ov Davor Bernardić. Nedugo nakon završetka debate, u ponoć počinje izborna šutnja.

Obojica su već stigla na Novu TV, a sučeljavanje kreće u 20.30 sati. Tekstualni prijenos uživo možete pratiti na Net.hr-u.

“Očekujem pobjedu u nedjelju”, rekao je Bernardić po dolasku na Novu TV. Manje ga interesira, kazao je, sučeljavanje s Plenkovićem. Najbolji savjet koji je dobio uoči sučeljavanje bio je – budi svoj. Kazao je kako je važno izaći na izbore jer su pred nama dvije opcije – Restart koalicija ili, kako je rekao, najcrnji scenarij – HDZ sa Škorom.

Plenković je kazao kako nema nervoze i kako se osjeća odlično. Nije se posebno pripremao za sučeljavanje. “Sučeljavanja uvijek nose žar i čar'”, kazao.

Dolazak Plenkovića i Bernardića na debatu snimio je Pixsell:

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr