IMA LI TOME KRAJA!? / Stiže novo poskupljenje koje bi moglo izazvati lančanu reakciju: Evo kada i koliko ćemo to osjetiti u svojim novčanicima

Zbog divljanja cijena plina na svjetskim tržištima, moguće je poskupljenje plina od proljeća, a dotad će industrija morati istrpjeti inflaciju

15.9.2021.
20:29
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kad imate mirovinu 2000 kuna od bilo kojeg poskupljenja digne vam se kosa na glavi", komentirala je umirovljenica Ana za Dnevnik.hr skoro poskupljenje plina. Ona se naime na plin grije i kuha, a cijene ovog energenta na svjetskom tržištu divljaju.

U samo godinu dana cijena plina po megavat satu je s 10 skočila na 34 eura. To je poskupljenje od čak 236 posto. No, stručnjaci ističu da plin neće toliko poskupjeti za krajnje potrošače u Hrvatskoj.

"Mogu očekivati neko poskupljenje sigurno, ali od 1. travnja. Pa gledajte kod krajnjih potrošača to i nije toliko veliko povećanje od 20-ak posto ako govorimo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto", objasnio je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Neugodna lančana reakcija

Opskrbljivači su također potvrdili da ove zime građani nemaju razloga za zabrinutost. No, industrija ima, a kako to obično biva s poskupljenjem energenata lančano poskupljuju i drugi proizvodi.

"Inflacija je u prvih šest mjeseci na razini jedan i pol posto, ali ona evidentno ubrzava i to je nešto na što mi obraćamo pažnju. Hrvatska narodna banka, kojoj je to temeljni cilj, stabilnost cijena, ali i hrvatska vlada tražit će način kako da doprinesemo obuzdavanju te inflacije koja nije specifikum Hrvatske. Najveći dio koji utječe na inflaciju je uvezen", objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Porast standarda građana?

Zbog toga je oporba u Saboru htjela znati što Ministarstvo gospodarstva kani poduzeti oko enormnih poskupljenja hrane i energenata. Cijene goriva već su na rekordno visokim razinama, dok hrana poskupljuje iz dana u dan.

"Što se tiče našeg izravnog utjecaja na cijene bilo kojeg proizvoda u tržišnoj ekonomiji, to nažalost nije moguće. Mi ćemo na to utjecati tako da dalje radimo na rastu standarda naših građana", odgovorio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

A rast standarda bi trebao zahvatiti najprije onih 20 posto stanovništva za koje stručnjaci upozoravaju da živi u energetskom siromaštvu. Najčešće su to umirovljenici koji nemaju načina zaraditi više novca pa se i teže bore s poskupljenjima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali