SKUPOCJENE REŽIJE

POSKUPLJENJIMA NEMA KRAJA: Bez ikakve najave podignuta cijena plina – za više od 20 posto!

U samo mjesec dana cijena boce od 12 kilograma plina skočila je s 80 na 106 kuna. Na mnogim benzinskim crpkama i danas su cijene korigirane prema gore.

Plinske boce od 12 kilograma u kratkom su razdoblju poskupjele za više od 20 posto, sa 80 kuna na 106 kuna. Cijena je skočila na skoro svim benzinskim crpkama, piše RTL.

VIŠE NEMA DILEME: Cijena struje definitivno raste, stručnjak za energetsko tarifiranje izračunao za koliko

Plinske boce su punjene propan butan smjesom. Razlog njihovom stalnom povećanju cijene je činjenica da je i cijena samog propan butana u svijetu skočila u mjesec dana za 17 posto.

Iz INA-e su poručili da je nabavna cijena propan butan smjese od rujna prošle godine skočila za čak 45 posto. Razlog je snažna potražnja uzrokovana dugom i hladnom zimom u Aziji i Europi.

Boce koriste zapravo sva kućanstva koja nisu spojena na plinsku mrežu. Ali i mnogi poduzetnici.

A obećavali manje režije…

Oporba tvrdi da će poskupljenje plinskih boca pratiti i poskupljenje plina općenito i to od travnja – za što krive vlast. No nevezano uz politička prepucavanja, još jedno poskupljenje energenta najteže će pasti najsiromašnijma koji u poreznoj reformi nisu dobili ni lipe.  A upravo se manjim računima i režijama pravdao ministar financija kada su ga kritizirali zbog reforme koja ide na ruku samo bogatima

“Redifinirali smo postojeće stopa i snizili PDV na struju i odvoz smeća. U troškovima građana te porezne kategorije koj imaju relativno veći udio. Troškovi za režije će se smanjiti 350-400 kuna na godišnjoj razini za najnižu dohodovnu kategoriju”, najavljivao je Zdravko Marić predstavljajući poreznu reformu u studenom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr