VELIKI BIZNIS

POSAO VRIJEDAN OKO POLA MILIJARDE KUNA: Vlasnik hrvatskog pekarskog giganta razmišlja o prodaji, evo tko je ušao u bitku za preuzimanje

Vlasnik hrvatskog pekarskog giganta, Mate Škojo, čini se, ozbiljno razmišlja o prodaji tvrtke. Svoju priliku tu vide u Podravci, ali i u srpsko-slovenskoj tvrtki Don-Don.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Podravka je u upravu Mlinara uputila neobvezujuću ponudu ze preuzimanje Mlinara. Ponuda je došla preko slovenskog ‘Žita’ u čiju je vlasničku strukturu Podravka ušla 2015., godine, a slanje ponude je, navodno, dogovoreno s vlasnikom Mlinara Matom Škojom.

Iako je Podravka poslala ponudu, ne znači da će kupoprodaja biti realizirana jer je za Mlinar navodno zainteresirana i srpsko-slovenska tvrtka Don-Don. Prema neslužbenim izvorima, Podravkina ponuda kreće se oko 400 i 500 milijuna kuna, a Mlinar je samo prošle godine ostvario oko 440 milijuna kuna prihoda i gotovo 50 milijuna neto dobiti.

Kad bi Podravka preuzela Mlinar u cijelosti bi zaokružila proces od polja do polica i postala jednom od vodećih pekarskih sila u regiji.

Razlog prodaje Mlinara, koji se nedavno počeo širiti na svijet, je, spekulira se, neto dug tvrtke, koji je zbog investicija lani navodno narastao na oko 300 milijuna kuna, ali i ozbiljna konkurencija koju im nakon preuzimanja Žita stvara Podravka.

Povratak na Net.hr