KRŠI LI SE USTAV?

PORUKA S PANTOVČAKA: Ako se do 6. studenoga ne raspusti Sabor, predsjednica će raspisati izbore

Savjetnik predsjednice Vladimir Šeks tvrdi da se parlamentarni izbori moraju održati do 6. prosinca jer će se u suprotnom prekršiti ustavni rokovi. Njegove izjave u vladajućoj garnituri nisu dobro dočekane, štoviše ocijenjene su kao netočnosti i šale.

Savjetnik predsjednice države Vladimir Šeks tvrdi da Grabar – Kitarović odluku o raspisivanju izbora po Ustavu mora donijeti s 6. studenim te da bi se onda izbori trebali održati najkasnije 6. prosinca. U slučaju kada bi to bilo kasnije mandat saborskim zastupnicima trajao bi duže čime bi se prekršio Ustav koji takvu situaciju dozvoljava samo u stanju rata, neposredne ugroženosti države i elementarnih nepogoda.

Šeksova analiza i tvrdnje nisu se svidjele vladajućima. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da je riječ o njegovoj šali te dodala kako će se izbori održati kada to koalicijski partneri definitivno utvrde i dogovore se.

Mišljenje Ustavnog suda iz 2010.?

 

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako se u prošlosti često pokazalo da Šeks govori netočnosti, “tako da ne vidim zašto bi on bio referentna točka za izbore i rasprave što je rekao”. Upitan vrši li Šeks, kao savjetnik predsjednice, pritisak da se izbori održe u ovoj godini, odgovorio je da on “traži i neki svoj medijski prostor i u biti kao savjetnik predsjednice traži svrhu svoga postajanja i svog savjetovanja u Uredu predsjednice”.

Za ministra uprave Arsena Bauka izjava Vladimira Šeksa je “pravo malo remek djelo ustavno pravne misli u Hrvata”. Njegovo je mišljenje ocijenio suprotnim sa stavom Ustavnog suda iz prosinca 2010. “Ili gospodin Šeks nije pročitao to izvješće ili smatra ustavne suce neznalicama”, rekao je Bauk.

Povratak na Net.hr