Poruka iz Zagreba: Ne dajte da nas truju!

Građani Slavonskog Broda, koji danima upozoravaju na onečišćenje koje uzrokuje bosanskobrodska rafinerija, organizirali su prosvjedni skup u Zagrebu.

Pred Ministarstvom zaštite okoliša i prirode okupili su se pod sloganom ”Kad, ako ne sad… Brođani, ne dajte da nas truju”.

Brođane najviše ljuti odnos Ministarstva zaštite okoliša koje stalno tvrdi da je onečišćenje u granicama dopuštenog. A podaci o onečišćenju zraka uzrokovani radom Rafinerije nafte Brod alarmantni su posljednjih nekoliko dana. Tako je 3. studenoga mjerna postaja u Slavonskom Brodu zabilježila jednu od dosad najvećih koncentracija sumporovodika u zraku – 61,7 mikrograma po prostornome metru, što je gotovo devet puta više od graničnih vrijednosti.

”Previše puta dosad su se Brođanima davala lažna obećanja. To od mene nećete čuti. Od mene ćete čuti što sve ovo ministarstvo radi kako bi Brođani svaki dan udisali sve bolji i bolji zrak. Krajnji cilj, čisti zrak, je potpuna modernizacija rafinerije u susjednoj državi kroz iduće dvije godine”, poručio je ministar Zmajlović u razgovoru s predstavnicima prosvjednika ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

”Znamo da Brođane najviše zanima kada će se problem trajno riješiti. Taj rok ne mjeri se tjednima niti mjesecima nego nažalost, godinama”, rekao je u razgovoru ministar Zmajlović. Složio se da je rafinerija doista veliki problem, no smatra da i ostali izvori onečišćenja – promet, odlagalište otpada, poljoprivredne aktivnosti u okolici, grijanje i peći na kruta i tekuća goriva itd. imaju svoj utjecaj.

Zbog toga nužnom smatra mjernu postaju koju će s 2,5 milijuna kuna financirati ministarstvo kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Povratak na Net.hr