VELIKO ULAGANJE

PORSCHE STIŽE U HRVATSKU I ZAPOŠLJAVA 100 LJUDI: Objasnili zašto su odabrali baš našu zemlju i što će raditi njihovi djelatnici

Nijemci su Infinum, koji sam zapošljava 250 radnika, odabrali zbog dobre suradnje koje već imaju s jednim Hrvatom – Rimcem, ali i zbog uspjeha koje Infinum ostvaruje u projektima izvan Hrvatske

Nakon Tesle, u Hrvatsku dolazi još jedan poznati proizvođač automobila – Porsche. Na današnjem predstavljanju u Zagrebu najavili su ulaganje od 10 milijuna eura i otvaranje novih radnih mjesta. Tvrtku kod nas otvorili su u suradnji s domaćom IT kompanijom Infinum. Primarni zadatak im je dizajn i razvoj softwera za Porsheove proizvode.

U tvrtki već radi 15 ljudi

Porsche kod nas planira zaposliti 100 ljudi. U tvrtki već sada radi 15 IT stručnjaka, a do kraja godine trebalo bi ih biti 30.  Što se tiče profesija, tražit će softverske inženjere, dizajnere, data scientiste…

”Počeli smo s transferom prvih timova koji će ovdje obavljati svoje zadaće. No, neće raditi na određenim automobilima jer ćemo se u prvom koraku koncentrirati na proizvode i usluge povezane s automobilima”, rekao je Stefan Zerweck, izvršni direktor Porsche Digitala.

DOMAĆA TVRTKA I PORSCHE POKREĆU POSAO U HRVATSKOJ: Ulažu 10 milijuna eura, a objavili i koliko ljudi žele zaposliti te koje struke traže

U ne tako dalekoj budućnost, i to je u planu. No, za sada je naglasak na drugim stvarima, poput sigurnosti Porsheovih proizvoda i daljnjem razvoju tehnologija, donosi RTL Danas.

”Ideja je da smo više fokusirani na nekakva rješenja koja pomažu u kontroli kvalitete u proizvodnji, da pomoću umjetne inteligencije kontroliramo kako auti funkcioniraju i da ranije pokušamo detektirati neke kvarove. Drugi dio suradnje je fokusiran na korisničko iskustvo i e-prodaju dok će treći dio biti fokusiran na razvoj novih proizvoda koji će se plasirati na tržište”, izjavio je Nikola Kapraljević, direktor operativnih poslova u Infinumu.

Zašto baš Infinum?

Nijemci su Infinum, koji sam zapošljava 250 radnika, odabrali zbog dobre suradnje koje već imaju s jednim Hrvatom – Rimcem, ali i zbog uspjeha koje Infinum ostvaruje u projektima izvan Hrvatske.

”Brzo smo zaključili da nas s Infimumom mnogo toga povezuje. Principi, vrijednosti, radne metode pa i kultura u našim timovima. Postalo nam je jasno da više možemo napraviti zajedno, nego sami”, kazao je Zerweck.

Iz Porschea i iz domaće IT tvrtke uvjereni su da će njihovo zajedničko djelovanje približiti Hrvatsku svjetskoj autoindustriji.

”Ova stvar je izuzetno važna za nas kao firmu, za Zagreb kao grad i za cijelu državu u cjelini. Pridonosimo razvoju cijelog društva i tehnološke scene u Zagrebu”, rekao je Matej Špoler, tehnički direktor Infinuma.

Pojavu Tesle, Porschea i daljnji razvoj Rimca, danas je pozdravio i premijer Plenković dodavši kako je uvjeren da će svi ovi akteri privući i druge ulagače u Hrvatsku.

Povratak na Net.hr