MALO MRKVE, MALO BATINE

POREZNA REFORMA DONOSI NIZ PROMJENA: Ovo su mjere koje će građani osjetiti na svojoj koži

Paket mjera za reformu poreznog sustava trebao bi biti na dnevnom redu sjednice Vlade do kraja ovog tjedna, a potom ići i pred saborske zastupnike.

Hrvatski sabor bi, ako prihvati paket mjera porezne reforme, trebao izmijeniti devet postojećih zakona te donijeti sedam novih. A lako je moguće da nakon rasprave u Saboru konačni prijedlog porezne reforme bude izmijenjen, piše Dnevnik.hr.

PRVA SJEDNICA NOVE VLADE: Predstavljena velika reforma poreznog sustava, pogledajte što se sve mijenja!

Olakšice za obrtnike i male poduzetnike

Bude li prihvaćena u predloženom obliku, porezna reforma uvelike će se odraziti na svakodnevni život građana. Dnevnik.hr nabrojio je promjene koje bi porezna reforma donijela građanima.

Poljoprivrednici, obrtnici i mali poduzetnici koji imaju godišnje prihode manje od tri milijuna kuna plaćali bi nižu stopu poreza na dobit: 12 posto umjesto dosadašnjih 20 posto. Za one s godišnjim prihodima iznad tri milijuna kuna, predložena je stopa poreza od 18 posto.

Predlaže se ukidanje olakšice za reinvestiranu dobit na temelju povećanja temeljnog kapitala, a porezno priznati rashodi troškova reprezentacije povećali bi se sa 30 na 50 posto.

Poduzetnici će moći izabrati žele li plaćati porez na dobit po osnovi naplaćenih i plaćenih računa ili po osnovi onih izdanih i primljenih. To konkretno znači da im u godišnji prihod neće ulaziti računi koje nisu naplatili, ali im ni u trošak neće ući ni neplaćeni računi dobavljača.

Nenaplativa potraživanja moći će se otpisati kao rashod bez obzira jesu li poduzete sve radnje pokušaja naplate. Dosad se otpis potraživanja od kupaca za neplaćene račune mogao priznati kao trošak samo ako su poduzete sve mjere (tužba, ovrha i dr.) da se to naplati, piše Dnevnik.hr.

MINISTAR FINANCIJA POD OGROMNIM PRITISKOM: Rešetaju ga sa svih strana, povećanje plaća je upitno, past će i ostavke?

Ministar financija i autor porezne reforme Zdravko MarićFoto: Patrik Macek/PIXSELL

Nekima rastu plaće, a poskupljuju kruh i mlijeko

Prema novom prijedlogu, umjesto sadašnja tri porezna razreda za oporezivanje plaće (12, 25 i 40 posto), koji ovise o visini primanja, bile bi samo dvije porezne stope – od 24 i 36 posto. Neoporezivi dio primanja bit će 3800 kuna, a za primanja do 17.500 kuna plaćat će se porez od 24 posto. Plaće i prihodi iznad tog iznosa bit će oporezovani po stopi od 36 posto.

Predloženo je i plaćanje doprinosa za autorska djela, za koja su se dosad plaćali samo porez i prirez.

Ministarstvo financija predlaže i snižavanje stope PDV-a na pojedine proizvode i usluge s 25 posto na 13 posto (sjeme, sadnice, gnojivo i pesticidi, isporuka električne energije, dječje sjedalice za automobile, odvoz smeća, isporuka lijesova i urni), dok bi PDV trebao narasti s 13 na 25 posto za usluge u ugostiteljstvu i šećer. PDV na kino-ulaznice povećao bi se s 5 na 13 posto. S početkom 2018. bila bi ukinuta stopa PDV-a od 5 posto, ona od 25 smanjila bi se na 24, a ona s 13 na 12 posto. To, među ostalim, znači da će s 5 na 12 posto porasti PDV na kruh i mlijeko, ortopedska pomagala, lijekove, novine i knjige.

POREZNA REFORMA: Od 1. siječnja rastu plaće, nekima bi trebale biti više i za 1000 kuna

Velike promjene za kupce nekretnina

Predloženo je smanjenje stope poreza na promet nekretnina s 5 na 4 posto, ali i ukidanje oslobođenja od plaćanja poreza na promet. To u konkretno znači da se ukida oslobođenje za plaćanje poreza na prvu nekretninu koja rješava stambeno pitanje, piše Dnevnik.hr.

Da bi se odredio porez na promet nekretnina, građani više neće morati kupnju prijavljivati Poreznoj upravi već će ona to odrađivati sama, temeljem kopije kupoprodajnog ugovora. Također, od 1. siječnja sljedeće godine komunalna naknada bit će pretvorena u porez na nekretnine, a kriteriji za njeno određivanje bit će vrsta, kvadratura i položaj nekretnine, ali i starost te stanje nekretnine.

Drugim riječima, oni u novogradnjama plaćat će porez više, a oni u oronulim zgradama i kućama manje.

Preostaje još dio paketa mjera porezne reforme koji čekaju suglasnost Europske unije. Primjerice, povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a na iznos od 300.000 kuna, jednostavnija administracija za male porezne obveznike te odbitak pretporeza za poduzetnike za troškove nabave automobila za osobni prijevoz i povezanih ostalih zavisnih troškova u iznosu od 50 posto.

MARIĆEVA POREZNA REFORMA: Što se sve mijenja za one koji prodaju ili kupuju stan?

Povratak na Net.hr