Porezna najnovijim potezom iznenadila građane

U borbu protiv sive ekonomije Ministarstvo financija kreće s novom nagradnom igrom za građane Bez računa, se ne računa. Nagradni fond iznosi pola milijuna kuna. Građani će za sudjelovanje morati poslati 20 računa, ovaj put fiskaliziranih ili nefiskaliziranih.

Cilj Ministarstva i Porezne uprave je prikupiti što više neispravnih računa kako bi lakše organizirali nadzore kod obveznika koji ne poštuju zakone i izrekli propisane kazne, piše HRT.

Porezna uprava Ministarstva financija najavila je kako će obavljati nadzore fiskalizacije još većim intenzitetom. Nadzori će se obavljati s povećanim brojem službenika na Jadranu, ali i u unutrašnjosti zemlje, naročito do 15. rujna, u sve dane, uključujući i vikende, u vremenu od 0 do 24 sata.

Prema podacima objavljenim na stranicama Porezne uprave, njeni su inspektori od 1. siječnja do 28. srpnja ove godine obavili 6.604 nadzora fiskalizacije, tijekom kojih je utvrđeno 2.002 nepravilnosti, što čini 30 posto od ukupnog broja nadzora. Od obveznika s utvrđenim nepravilnostima, za njih 388 je izrečena privremena zabrana rada.

Iz Porezne uprave ističu kako borba protiv sive ekonomije daje rezultate, što potkrepljuju nizom podataka, među kojima su i oni koji pokazuju kako su male pravne i fizičke osobe – ugostitelji, trgovci, odvjetnici – 2013. godine ukupno prijavile 17,8 posto odnosno 8 milijardi kuna oporezivih isporuka više nego 2012.

Povratak na Net.hr