Je li primjereno da skela na javnoj zgradi u centru grada stoji gotovo tri godine i ništa se ne događa, pita se Dimitrije Birač iz Vijeća gradske četvrti Grabrik te u otvorenom pismu gradonačelniku Damiru Mandiću pita što grad može učiniti da se ovakva praksa prekine, javlja KAportal.

"Prolazi eto već i treća godina otkako su postavljene skele na zgradu Croatia Osiguranje na Korzu, a koje izgledaju tim katastrofalnije što se fasada ove zgrade ne obnavlja", kaže Birač te podsjeća na tekst KAportala o opasnoj fasadi koja prijeti prolaznicima.

Gradske vlasti šute

"Nakon toga su postavljene skele pa su građanke i građani bili uvjereni da kreće obnova, da je opasnost od kamenih ploča prošlost, a da će zgrada dobiti lijepu i novu fasadu. Nažalost od svega toga, jedino se skele još drže. Od tada je prošlo još kojih godinu dana kad je na svom Facebook profilu reagirao Ivica Margarin, bivši gradski vijećnik i potpredsjednik GV Karlovca.

Koliko znam, na njegovo upozorenje ili apel lokalne vlasti nisu odgovorile, a kamoli da su riješile situaciju. Svakim danom kojim prolazim Korzom i sam mogu posvjedočiti o ovom problemu. Možda lokalne vlasti očekuju da Karlovčanke i Karlovčani prihvate ovaj 'novi' izgled zgrade Croatia Osiguranje i da sve nas uvjere kako su skele već postale dio urbanističkog uređenja Karlovca, pa na njih više gotovo da i ne treba obraćati pozornost", piše Birač.

Porazno ponašanje

Kako kaže, koliko je nedopustivo ponašanje Croatia Osiguranje, toliko je poraznije ponašanje Grada. Umjesto da se nadležni predstavnici Grada što prije nađu s predstavnicima Croatia Osiguranje kako bi se što prije riješio problem, izgleda da Grad po tom pitanju ne poduzima ama baš ništa. Drži se one: vlasništvo je svetinja te ni u kojem slučaju vlasnika ne smijemo zamarati pa čak i kada taj vlasnik narušava izgleda i kontekst glavne ulice Karlovca.

"I u ovom slučaju se ponavlja obrazac po kojem vladajuća stranka inzistira da ovaj grad bude statist, to jest da ne može odlučivati o svom interesu kada naiđe na državno ili privatno vlasništvo. Kao što se Grad nije htio miješati u prodaju livade u vlasništvu HP-a u Novom centru, pa je sad prodana privatniku koji tamo želi benzinsku (a trebao je jer nije svejedno tko i s kakvim namjerama kupuje zemljište na toj lokaciji), tako se ni sada očito ne usudi miješati u to što će Croatia Osiguranje valjda još iduće četiri godine držati skele na Korzu. Uloga grada-statista vidi se ovdje gotovo vrlo jasno: Karlovac treba pognuti glavu i šutjeti, dok se ostali namiruju. Ovako više ne može. Ovako više ne smije", navodi Birač uz prijedlog gradonačelnik

"Želim predložiti gradonačelniku Mandiću i gradskim službama da krenu rješavati ovaj problem kako bi se u što kraćem roku doznalo što to točno Croatia Osiguranje čeka, budući da vrijeme čekanja ide na štetu karlovačkog interesa. Konačno, da se što prije dogovori s Croatiom Osiguranje da obnovi tu fasadu. Što Grad duže čeka, to ispada neozbiljniji", kaže vijećnik u GČ.