PORAŽAVAJUĆE! / Hrvatska se našla pri vrhu još jedne neslavne liste

4.1.2016.
6:29
Pixsell, Ivica Galović
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za prvom bocom alkohola maloljetnici posežu sve češće i sve ranije, a u posljednjih godinu dana čak je 85 posto učenika barem jednom pilo alkohol, do kojeg, unatoč zakonskim zabranama, dolaze bez većih problema. Konzumiranje alkohola za djecu i mlade može biti pogubno.

"Nikad dosta"

Alkohol oštećuje mozak, živčani sustav i srce. A loše pamćenje i slaba koncentracija samo su neke od posljedica koja bi mogli osjećati do kraja života.

Šesnaestogodišnjakinjama koje je na ulici zaustavila novinarka HRT-a alkohol nije stran.

"Nikad dosta", komentirala je jedna.

"Tri puta kažem neću, napijem se i rigam svuda", dodaje .

"Zabrinjava činjenica da raste trend sve mlađe djece koju zaprimamo u bolnicu u alkoholiziranom stanju. Danas nije neobično primiti dijete od 13- 14 godina s tri promila alkohola u krvi", kaže prim. dr.sc. Orjena Žaja, s Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Zašto mladi toliko piju?

Doktor Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti na Klinici za psihijatriju Vrapče, otkrio je koliko se mladih u Hrvatskoj liječi, koja je najniža dob u tretmanu odvikavanja te koliko je društvo odgovorno za alkoholizam mladih.

Zašto mladi toliko piju?

"Dvije su stvari - pozitivna identifikacija s članovima obitelji i s društvom. Djeca, curice i dečki, kad vide da roditelji piju zato što nešto slave ili zato što su se posvađali, tako otklanjaju problem, pa tako i djeca nauče. Mali žele biti veliki, to je jedna razina. Druga je protest. Pubertet uvijek ide s tim da se mora napraviti protest, suprostaviti se u obitelji i u društvu, suprotsaviti se ocu i majci", objašnjava dr Bagarić.

Svaki vikend ružne scene

Kako su bolnica za odrasle, liječnik kaže da kod njih dolaze uglavnom stariji srednjoškolci i studenti. I u tim godinama, objašnjava, alkohol je višestruko toksičniji nego kod odrasle osobe. Kaže da ne prođe niti jedan vikend a da u bolnicu ne dovedu takve mlade osobe pod utjecajem alkohola. Iako se takva stanja ponekad pokazuju kao smiješna, dr. Bagarić upozorava da to jako opasne situacije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali