PORAST STANDARDA: / Hrvati za blagdane potrošili milijardu kuna više nego što se očekivalo

Image
Foto: Pixsell
2.1.2018.
8:17
Pixsell
Play logo

Najviše se trošilo na igračke, kozmetiku, odjeću i obuću te hranu

Istraživanje Hrvatske gospodarske komore, provedeno na 1300 ispitanika u razdoblju od 22. do 29. prosinca, pokazalo je da su Hrvati premašili sva očekivanja te za blagdane potrošili ukupno 13.5 milijardi kuna, milijardu više nego što se ičekivalo. Krajem studenog HGK je predvidjela da bi građani tijekom prosinca mogli potrošili 12.5 milijardi kuna, što bi bilo 4.2 posto više nego u prosincu 2016.

Većina građana kupuje božićne poklone

Istraživanje je pokazalo kako je najveći broj ispitanika, njih 39 posto, na poklone potrošio između sto i petsto kuna. Oko 31 posto njih potrošilo je između 500 i 1000 kuna, više od 1000 je potrošila 9 posto ispitanika, dok je njih 21 posto potrošio manje od sto kuna ili ništa, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod borom je 40 posto ispitanika ostavljalo igračke, a dosta se trošilo i na kozmetiku (37 posto), zatim na obuću i odjeću (36 posto) te naposljetku na delikatesne prehrambene proizvode (25 posto).

Play logo

Pozitivni trendovi

'Povećana blagdanska potrošnja posljedica je porasta životnog standarda, što je vidljivo i po porastu plaća od 4 do 5 posto, porastu zaposlenosti od otprilike 2 posto, porastu prometa u trgovini na malo od otprilike 4 do 5 posto i u konačnici po rastu BDP-a', izjavio je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimir Savić.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo