KAOS NAKON NEVREMENA

SPAS ZA POTOPLJENI OGULIN: Izlila se rijeka Dobra, stižu amfibija i 50 vojnika

Rijeka Dobra izlila se u središtu Ogulina na nekoliko mjesta. Voda je najviše rasla u noći sa subote na nedjelju, a jutros u 9 sati izmjerena su 334 cm vode. Na terenu su sve  dežurne službe, a doznaje se kako će naselje Struge koje je jutros ostalo bez struje, bez električne energije ostati do daljnjeg.

50 vojnika i amfibija dolaze u pomoć poplavljenom Ogulinu, javlja samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Kako stoji u priopćenju, na područje poplavljenog Ogulina upućeno je 50 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH), jedna amfibija i potrebna sredstva i vozila, kao pomoć civilnom stanovništvu od poplava.

Trenutno je u tijeku sastanak Stožera za civilnu zaštitu i gradskih čelnika na kojemu su nazočni i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Tijekom sastanka potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević je  odao priznanje svim Ogulincima na požrtvovnosti i svemu što su učinili za svoj grad, počevši od gradonačelnika, do svih ostalih članova Stožera, ali i volontera.

‘To su snage koje smo procijenili da će biti potrebne. Vojska će biti i u funkciji punjenja vreća, dio će ispumpavati vodu, a tu su i potrebni strojevi’, rekao je ministar Krstičević.

Sve je pod vodom

U središtu Ogulina jutros je zavladao kaos zbog rijeke Dobre koja se izlila na nekoliko mjesta te poplavila ulice i podrume. Sinoć od 22 sata, do jutros u 8 sati, zabilježen je porast vodostaja Dobre od 85 centimetara i još uvijek je na 334 cm, javlja ogulinski OgPortal.

U Ogulin zbog izlijevanja Dobre stigli su danas poslijepodne i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Ubrzo nakon njihovog dolaska započeo je sastanak kriznog stožera.

[VIDEO] OLUJNO NEVRIJEME I U SPLITU: Nakon jake kiše, grad zasula tuča veličine oraha, ima oštećenih automobila

Zbog izlijevanja rijeke na području Ogulina odsječena su naselja Kirasići i Podvrh, a voda se izlila u Bolničku ulicu, naselje Strugu. U naselju Kula izlila se rijeka Dobra na prometnicu D 42. Rijeka Dobra izlila se kod Marković Sela u dužini 150 m i dubine 0,5 m, javio je DUZS.

Poplava je najviše problema izazvala iza Frankopanske kule te na kružnom toku prema Bolničkoj ulici i naselju Struga koje će bez daljnjeg biti bez električne energije.

[FOTO, VIDEO] POSLJEDICE JAKE OLUJE U NOVOM VINODOLSKOM: Inače kristalno čiste morske uvale postale su potpuno smeđe

Iz Stožera civilne zaštite izvijestili su kako se sve dežurne službe nalaze na terenu, no kako im posao djelomično otežavaju sugrađani koji automobilima dolaze vidjeti poplavljeni centar.

NOVI PROBLEMI ZBOG OBILNE KIŠE: Meteorolozi izdali crveni alarm, poplave u Crikvenici i Novom Vinodolskom, srušeni rekordi na Rabu i u Poreču

Pune ruke posla od jutros imaju vatrogasci koji su već izišli na nekoliko intervencija ispumpavanja podruma, a i dalje rade po pozivima.

Ogulinski Crveni križ zamolio je da im se priključe  i volonteri, a u dvorištu DVD-a građanima su na rasplolaganju vreće s pijesklom. Ipak, vatrogasci mole građane da po njih  ne dolaze bespotrebno, već u slučaju krajnje nužde.

Preporuka Stožera civilne zaštite je da se pacijenti iz Vrbovskog ne voze u ogulinsku bolnicu, a građane obavještavaju da je voda ispravna za piće, ali da može doći do zamućenja.

Ukoliko im je potrebna pomoć građani se mogu javiti na broj 531-093.

U pomoć Ogulinu stigao je i HGSS sa svim ljudstvom i 2 čamca, a kroz dva sata bi u Ogulin trebali stići i pripadnici HGSS-a iz Karlovca i Gospića.

Rano jutros zbog izlijevanja Dobre bila je sazvana sjednica Stožera civilne zaštite.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr