FOTO: Nove snimke iz zraka poplavljenih područja u Slavoniji

Vodostaj Save kod Županje do danas je pao za više od dva i pol metra. Razina voda opada i na okolnim poplavljenim područjima. Nastavljaju se radovi na izgradnji prednasipa na mjestu puknuća nasipa kod Rajevog Sela.

U odnosu na početak poplave 17. svibnja, kada je dosegao povijesni maksimum od 1.168 centimetara, vodostaj Save kod Županje do danas je pao za više od dva i pol metra.
Vodostaj Save kod Županje u opadanju je u prosjeku centimetar svakoga sata i u 9 sati iznosio je 911 centimetara.

Razina vode opada na svim poplavljenim područjima, stigla 133 vatrogasca

Razina voda opada i na okolnim poplavljenim područjima, u koja su stigla 133 vatrogasca iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Zadarske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Vatrogasci će raditi na pranju cesta, ispumpavanju vode iz otvorenih prostora i bunara te sanaciji terena, kako bi se na poplavljenim područjima što prije normalizirao život.

Izgradnja prednasipa trebala bi završiti ovog tjedna

Stručnjaci Hrvatskih voda, uz potporu inženjerijskih snaga Hrvatske vojske, nastavlju s radovima na izgradnji prednasipa na mjestu puknuća nasipa kod Rajevog Sela, koji bi trebao zatvoriti daljnji dotok vode iz Save na poplavljena područja. Izgradnja prednasipa bi, prema procjenama, trebala završiti ovoga tjedna.

Nakon što se nasip izgradi, u Hrvatskim vodama namjeravaju vodu s poplavljenih područja crpiti agregatnim i mobilnim crpkama.

Kovoj pomoći iz Zagreba za poplavljena područja

Konvoj od 20 kamiona s 350 tona pomoći Grada Zagreba, zagrebačkog Crvenog križa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije krenuo je u ponedjeljak iz Robnih terminala na zagrebačkom Žitnjaku prema 13 lokacija najugroženijih područja zahvaćenim poplavama u istočnoj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Konvoj pomoći je krenuo prema Vinkovcima, Županji, Hrvatskoj Kostajnici, Požegi, Slavonskom Brodu, Odžaku, Orašju, Žepči, Banjoj Luci, Doboju istok i Doboju jug, Beogradu i Obrenovcu.

Prikupljanje pomoći stanovništvu ugroženom katastrifalnim poplavama organizirali su Grad Zagreb u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, zagrebačkim Crvenim križem te Centrom za pomoć stradalim područjima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Skupljanje pomoći Zagrepčana za stanovnike stradalih područja i u vrijeme povratka i obnove domova, nastavlja se u prostorima Gradskog društva Crvenog križa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, najavljeno je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr