Play ponuda

NI PRODUŽECI NISU BILI DOVOLJNI / Popisivači nekima nisu nijednom pozvonili na vrata: 'Dostavljači se nekako snađu. Popisivači izgleda ne'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Unatoč dva produljenja, čini se da popisivači stanovništva nisu uspjeli ili stigli popisati sve žitelje Hrvatske

16.11.2021.
16:51
Dusko Jaramaz/PIXSELL
Play ponuda

Nakon, sportskim rječnikom rečeno, dva produžetka, službeno je završen Popis stanovništva. To ujedno znači da građani više ne moraju iščekivati popisivače. No, neki ih, u nešto više od mjesec i pol dana - nisu ni dočekali.

Među njima je i voditelj HRT-ove emisije Dobro jutro Hrvatska, Ognjen Golubić. On je na društvenim mrežama obznanio kako popisivači nisu posjetili niti njegove roditelje u Slavonskom Brodu, niti njegovu obitelj u Zagrebu.

Obavijest na vratima zgrade

"Moje roditelje prvi puta u životu nitko nije došao popisati. Žive u središtu Slavonskog Broda. U kući na središnjem gradskom trgu. Ne možete fulati. Velika je to secesijska palača na adresi Starčevićeva 1. Inače su ulice s imenom oca domovine nekako u središtima svih naših gradova.

Otac je ratni vojni invalid tako da je stalno kod kuće i nije moguće da je prečuo tri dolaska popisivača, koliko su, navodno, trebali puta doći ako slučajno nikoga ne zateknu kod kuće. A i mama je doma često. U mirovini je, i istina zna prošetati, pa ona možda i nije čula zvono kad je bila do dućana. Ja ih nisam elektronski samopopisao jer su željeli da dođe netko vaš", obratio se Golubić popisivačima te otkrio da je ipak sam popisao svoju obitelj.

Image
DA, POPISIVANJE I DALJE TRAJE /

Popisivači su umorni i nisu ovo očekivali, a demograf tvrdi: 'Popis nas je stajao 24 puta više nego Sloveniju, a njih je dva milijuna manje'

Image
DA, POPISIVANJE I DALJE TRAJE /

Popisivači su umorni i nisu ovo očekivali, a demograf tvrdi: 'Popis nas je stajao 24 puta više nego Sloveniju, a njih je dva milijuna manje'

No, po kontrolni broj nitko nije došao. "Supruga radi od doma od početka korone. Ali nije čula zvono. Niti jedno od tri koliko su navodno popisivači dolaziti. Nas je, istina, malo teže naći. Zgrada je s dva ulaza pa se pomiješaju ulazni brojevi. No dostavljači hrane ipak se nekako snađu. Popisivači izgleda ne. Zatekli smo samo obavijest na vratima stambene zgrade. Na kojoj je pisalo da će netko doći. A nije. Bio je tu i neki broj telefona. Koji sam zvao. Ali šipak. Na njega se nitko nije javljao", opisao je Golubić svoje iskustvo s popisivačima.

'Ispast će da Hrvatska ima stanovnika kao u 19. st.'

Slično je iskustvo imao i njegov kolega, novinar s portala RTL.hr. Niti njemu nitko nije pokucao na vrata, iako je uredno samopopisao obitelj.

"Uredno sam cijelu obitelj elektronički popisao i potom danima očekivao osobni dolazak popisivača po kontrolni broj. Nitko mi nije došao na vrata stana, ali je cijela zgrada, nekoliko dana poslije, mogla pročitati poruku popisivačice u haustoru da ih je tražila doma, ali da ih nije bilo, pa neka je nazovu na mobitel. Uvjeren sam da je dotična osoba koja je zadužena za popisivanje, uhvatila 'prečicu' da si uštedi vrijeme i trud. Nadam se da će im na kraju biti dovoljno ono iz elektroničkog popisivanja, jer ako se budu oslanjali na ovakvo popisivanje, još će ispasti da teritorij pod današnjom RH danas ima stanovnika kao u 19. stoljeću", ogorčen je.

To ionako nije konačan broj stanovnika

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Lidija Brković poručila je prije nekoliko dana da će se točan broj kućanstava, osoba i stanova znati nakon završene obrade. Naglasila je i da broj osoba dobiven popisivanjem nije konačni broj ukupnog stanovništva, iako se popis nije mogao voditi putem telefona.

"Mi ćemo sada prema metodologiji izračunati koliki je ukupan broj stanovnika koji žive u Republici Hrvatskoj", naglasila je i dodala da su popisivači bili dužni obići sve stanove dva do tri puta. Ako ni tada ne bi našli nikoga, bilježili su tu stambenu jedinicu kao nenaseljenu.

Play ponuda
Play ponuda