IĆI ĆE OD KUĆE DO KUĆE / Popisivači danas izlaze na teren, evo što će biti ako ne nađu nikoga kod kuće

Glavni koordinator za popis Damir Plesac istaknuo je kako ne postoji unaprijed definiran raspored obilaska kuća i stanova

28.9.2021.
9:03
Dusko Jaramaz/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U ponoć je istekao rok za samopopisivanje na stranici e-građani koji je produljen zbog problema sa stranicom večer prije. Danas na teren izlazi osam tisuća popisivača koji će preuzeti i kontrolne šifre onih koji su se digitalno popisali.

Popisivači će završiti kako je i planirano - 17. listopada, bez obzira što je početak druge faze pomaknut na utorak.

Četiri tisuće popisivača nema COVID potvrdu

Najveći je odaziv za e-popisivanje imao Grad Zagreb gdje je samostalno svoje podatke unijelo više od 50 posto građana, a sve ostale županije, osim Ličko-senjske županije, imaju više od 20 posto samopopisanih stanovnika.

Glavna ravnateljica DZS-a, Lidija Brković, priznala je da oko 50 posto popisivača i kontrolora nemaju COVID potvrdu pa će se za njih osigurati besplatno testiranje brzim antigenskim testom tri puta tjedno.

"Oko četiri tisuće popisivača i kontrolora nema COVID potvrdu. Međutim, s terena imamo informaciju da su se određeni popisivači u međuvremenu i cijepili", kazala je ravnateljica Zavoda napomenuvši da građani od popisivača slobodno mogu zatražiti potvrde o cijepljenju na uvid.

Nema definiranog rasporeda obilaska kuća

"Pozivam sve građane da slobodno provjere akreditacije popisivača, kao i njihove COVID potvrde prije nego što ih puste u kuću", dodala je Brković naglasivši da će popisivači imati službenu akreditaciju Državnog zavoda za statistiku s logom, a nosit će maske i majice sa simbolom Zavoda, piše Novi list.

Glavni koordinator za popis Damir Plesac istaknuo je kako ne postoji unaprijed definiran raspored obilaska kuća i stanova, već da popisivači samostalno raspoređuju svoje radno vrijeme i raspored obilaska.

"Ako popisivač ne nađe nikoga kod kuće, građanima će ostaviti poruku sa svojim kontaktom o vremenu svog sljedećeg dolaska."

Svi oni građani koji su se samopopisali, popisne šifre koje su dobili u sustavu mogu ostaviti na vratima ako nisu doma, na oglasnoj ploči u zgradi, ali i kod prvih susjeda.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali