'OD HRVATSTVA SE NE ŽIVI' / Manje Srba i katolika, a više ateista? Demograf prognozirao nacionalnu i vjersku sliku Hrvatske

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Rezultati popisa stanovništva vjerojatno će pokazati pad udjela pripadnika srpske manjine na manje od 4 posto

17.5.2022.
19:39
Davor Puklavec/PIXSELL
Play logo

Državni zavod za statistiku trebao bi potkraj lipnja ili početkom srpnja objaviti rezultate prošlogodišnjeg Popisa stanovništva gdje će se, osim broja stanovnika, saznati i podaci koji se odnose na etničku i vjersku strukturu populacije Republike Hrvatske, piše Globus, prenosi Jutarnji list.

Nije nepoznato da je Katolička crkva u Hrvatskoj osjetljiva na pad broja deklariranih vjernika i rast udjela ateista. Demograf dr. sc. Stjepan Šterc s Fakulteta hrvatskih studija kaže da će rezultati popisa stanovništva vjerojatno pokazati pad udjela pripadnika srpske manjine na manje od 4 posto, u odnosnu na 4,36 posto iz 2011. godine, kao i dalje smanjenje broja rimokatoličkih vjernika, čiji će se udio približiti brojci od 80 posto, dok će istovremeno udio ateista u Hrvatskoj porasti na 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
A ZAVOD JOŠ ZBRAJA I ODUZIMA /

Sjećate se rezultata popisa stanovništa? Od tada nas je 20.000 manje, a najbrže nestaju djeca

Image
A ZAVOD JOŠ ZBRAJA I ODUZIMA /

Sjećate se rezultata popisa stanovništa? Od tada nas je 20.000 manje, a najbrže nestaju djeca

Točne prognoze?

Štercove su se prognoze i dosada pokazale točne jer je prije godinu dana govorio da u Hrvatskoj ne živi više od četiri milijuna stanovnika, a prvi javno objavljeni podaci iz popisa doista su pokazali da je broj stanovnika pao na 3,88 milijuna.

"Zakonitost je da se u nekom prostoru smanjuje manjinska populacija kada nema velikog useljavanja. Do sada se u Hrvatskoj udio manjinske populacije uvijek smanjivao. To je dijelom vezano uz migracije, ali i uključivanje manjina u hrvatsko društvo. Kod nas se nije razvijalo razdvajanje nacionalne od etničke pripadnosti.

U skandinavskim je zemljama nacionalnost samo jedna i ona se ne određuje prema etničkoj pripadnosti, nego prema pripadnosti prostoru i državi. Mi imamo nacionalne manjine i to je relikt bivše države. Uvijek se na javnoj sceni vraćamo u prošlost u kojoj se definiraju neke krivnje koje se prenose na sadašnjost iako nam je sadašnjost opterećena nizom drugih problema. Za to se često koristi manjinska populacija", rekao je Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vidljiva korelacija između broja Srba i pravoslavnih vjernika

Ističe i kako je Njemačka specifična jer je ondje pripadnost religijskoj skupini vezana uz plaćanje poreza toj vjerskoj zajednici zbog čega je u padu broj prijavljenih vjernika. Kaže i kako u Hrvatskoj taj pad nije drastičan, nego je posljedica europskih i svjetskih trendova kod mlađih generacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Kod nas je vidljiva korelacija između broja Srba i pravoslavnih vjernika. Taj je broj podjednak. U Hrvatskoj je 1921. živjelo 16,9 posto Srba, 1961. ih je bilo 15 posto, a 1991. godine 12,2 posto, što je trostruko više nego danas. Nakon akcije Oluja 1995. velik broj Srba napustio je Hrvatsku i većinom se nisu vratili.

'Od samog hrvatstva se ne živi'

Dr. sc. Stevo Đurašković, docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, ističe kako do pada udjela Srba u Hrvatskoj dolazi kao i do pada svih drugih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Neka dignu nos i vide što se događa u Poljskoj koja je zaustavila loše demografske trendove jer vodi ozbiljnu ekonomsku politiku. Od samog hrvatstva se ne živi. Nije dovoljno samo mahati zastavama nego imati i nešto u glavi o društvu i ekonomiji. U skandinavskim je zemljama natalitet dosta visok. A što se tiče asimilacija nacionalnih manjina, toga je uvijek bilo. I u SR Hrvatskoj je u doba Jugoslavije zbog toga padao broj Srba. To je normalno u društvu.

Tko tvrdi suprotno, bavi se etnopoduzetništvom. Kao što se i neki vojvođanski Hrvati, ako se ožene ili udaju za Srpkinju ili Srbina i odu živjeti u Beograd, prijavljuju kao Srbi, tako i Srbin iz Gračaca u Zagrebu postane Hrvat. Kao što se Hrvat u Njemačkoj druge generacije rođen u toj zemlji osjeća kao Nijemac. To znači da je do kraja integriran u društvo u kojem živi. Asimilaciju vidim kao normalnu, prirodnu stvar", kaže Đurašković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo