AKO NE ŽELITE VAN...

PONUDA SEKTORA KOJIMA NEDOSTAJE 12.000 RADNIKA: ‘Već u školi vam kreće radni staž, odmah dobivate i plaću’

Dok BDP raste, sve više nedostaje radne snage. Alarmantno zvuči podatak da Hrvatska svaki tjedan izgubi 1000 radnika. Građevinari, hotelijeri – svi bi zapošljavali, ali nemaju koga. Država već godinama nije u stanju uskladiti potrebe tržišta rada s obrazovnim sustavom, pa su rješenje ponudili iz Hrvatske gospodarske komore, piše Dnevnik.hr.

Na Zlatkovu gradilištu posla ima, ali ga nema tko raditi. U posljednjih osam godina broj poslova u građevini se prepolovio, a sada kad je sektoru napokon krenulo, paradoksalno – nedostaje ljudi.

“Nedostaje nam kvalificiranih proizvodnih radnika – tesara, armirača, knaufera, keramičara. Kronično ih tražimo, stalno dajemo oglase”, kaže Zlatko Sirovec, građevinski poduzetnik.

Na oglase se pak nitko ne javlja.

Tjedno Hrvatsku napusti oko 1000 radnika

“Oni ili ne žele raditi, ili su stari, ili rade na crno ili rade vani. Slažem se da su vani uvjeti rada i plaće nešto bolji, ali mislim da su se plaće i ovdje digle do te mjere da bi zadovoljile radnike, ali kažem, oni su već otišli van i ne vraćaju se“, kaže Sirovec.

Prema procjenama Gospodarske komore, tjedno Hrvatsku napusti oko 1000 radnika. Znaju da u inozemstvu mogu zaraditi i tri do četiri puta bolje. Upravo zbog toga, sektorima graditeljstva, brodogradnje i turizma nedostaje 12 tisuća radnika. HGK kao rješenje vidi uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno, strukovnog školovanja uz rad.

“Odmah vam kreće radni staž, odmah dobivate za taj posao i plaću. Time znatno smanjujemo nezaposlenost mladih”, kaže Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Istodobno, poduzetnici bi za neke poslove htjeli zaposliti strance. No, kvote su male – dopušteno ih je godišnje tek nešto više od tri tisuće.

“Što se tiče samih kvota, to će Vlada brzo odlučiti, ali napominjem, to su vatrogasne mjere, a problem se mora riješiti sustavno”, kaže Lovro Kuščević, ministar graditeljstva.

U sljedećih godinu dana u Hrvatskoj će se otvoriti 40 novih hotela. Radne snage trebat će i turistički sektor.

Cappelli: Pa gdje su ti, zašto ne dolaze?

“Ove godine smo imali manjak od 15 tisuća radnika koji se riješio, dok je na HZZ-u 40 tisuća nezaposlenih, a educiranih za ugostiteljske djelatnosti. Pa gdje su ti, zašto ne dolaze? Zašto ne prihvaćaju posao, a educirani su”, kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Sposobne radne snage ima, ali joj se više isplati biti na burzi i primati naknadu. Dovoljno upozorenje za državu da napokon nešto i poduzme.

Povratak na Net.hr