SJEĆANJE NA SNJEŽNI STUDENI

PONEGDJE GA PALO I 80 CENTIMETARA: Na današnji dan prije 23 godine Hrvatska bila zatrpana snijegom!

Prije dvadeset i tri  godine, zadnja tri dana studenoga 1993. godine, dio Hrvatske zahvatilo je snažno snježno nevrijeme. Već prvog dana padanja snijega, 28. studenoga, u Gorskom kotaru i Lici palo je više od 20 centimetara snijega. Na Zavižanu je tog dana u samo 12 sati palo 65 centimetara snijega, piše Crometeo.hr.

Najviše snijega palo je u noći sa 29. na 30. studenoga. Količine koje su pale bile su za mnoga mjesta rekordne za mjesec studeni, a negdje i rekordne za cijelu zimu. Osobito je mnogo snijega palo u središnjim i sjevernim krajevima zemlje. U Zagrebu je posljednjeg dana studenoga izmjereno 50 centimetara snijega što je i danas najveća visina snježnog pokrivača za studeni (a mjerenja se obavljaju od 1911. godine).

KOPNENA HRVATSKA JUTROS SE PROBUDILA U MINUSU: Evo kakvo nas vrijeme čeka danas

U Bjelovaru palo 79 centimetara

U Bjelovaru i Križevcima izmjereno je 79 odnosno 75 cm, što je bila i ostala do danas  najveća visina snijega ikad izmjerena u tim gradovima u povijesti meteoroloških mjerenja. To su i jedine dvije glavne meteorološke postaje DHMZ-a na kojima je maksimalna visina snijega u povijesti mjerenja izmjerena u mjesecu studenome. U Bjelovaru se mjerenja obavljaju od 1949. godine, a u Križevcima od 1961. godine.

Posljednjeg dana studenoga 1993. godine je još  na nekoliko postaja izmjerena rekordna visina snijega za mjesec studeni, a na većini njih je sljedećeg dana (1. prosinca 1993.) izmjeren i rekordno visok snježni pokrivač za mjesec prosinac. Rekordi za studeni i prosinac su, u dva uzastopna dana osim u Bjelovaru i Križevcima, zabilježeni i u Varaždinu (30. studenoga 1993. 60 cm, 1. prosinca 1993. 52 cm) i  Sisku (30. studenoga 1993. 67 cm, 1. prosinca 1993. 62 cm). Rekord za mjesec studeni je 30. studenoga 1993. postavljen i u Karlovcu (50 cm snijega).

Najmanje snijega (desetak centimetara) palo je u Slavoniji. Na području Varaždinske, Međimurske i Bjelovarsko-Bilogorske županije te Grada Zagreba nastava je obustavljena u svim školama. Zabilježen je i jedan smrtni slučaj. Gradski promet u Zagrebu bio je gotovo paraliziran. Istodobno je olujna bura podno Velebita i ledena kiša potpuno prekinula promet s Dalmacijom.

Snijega bilo i sredinom studenoga

I sredinom studenoga 1993. godine, je kopneni dio Hrvatske zahvatio izraženiji snježni val. Najprije je 12. i 13. studenoga u središnjoj i zapadnoj Hrvatskoj palo od 20 do 40 cm snijega. Na postaji Zagreb – Maksimir je izmjereno 24 cm snijega, što je bila najveća visina ikad za prvu polovicu studenoga. Nakon dva dana, 15. studenoga 1993. godine, još izraženiji snježni val zahvatio je iste krajeve naše zemlje. Najobilniji snijeg je pao u Lici i Gorskom kotaru, i do pola metra novog snijega u samo 12 sati.

Povratak na Net.hr