Pripremite se: Stiže nagla promjena vremena, ponegdje će pasti i metar snijega

Pred nama je velika promjena vremena te velik pad tlaka zraka. Petak će donijeti obilne oborine, a u planinskim područjima moguće je stvaranje snježnog pokrivača čak do metra.

Današnje jutro osvanulo je na istoku djelomice vedro, a na zapadu se već jače naoblačilo. Naoblačenje će zahvatiti prijepodne cijelu regiju, a prema večeri se očekuje i kiša, najprije oko Rijeke. U noći će kiša zahvatiti cijeli Jadran i njegovo zaobalje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na istoku jugoistočni, a u drugom dijelu dana okretat će svuda na jugoistočnjak.

U Međimurju i u Gorskom kotaru prolazno će biti umjereno jakih udara vjetra. Na Jadranu će jačati jugozapadnjak i jugo, koji će u noći na petak na otvorenom moru sjevernog i srednjeg dijela Jadrana imati olujne udare. Dan će biti nešto topliji od jučerašnjeg, najviša dnevna temperatura uglavnom od 2 do 7, na moru oko 10. Noćna temperatura osjetno viša od noćašnje, većinom pozitivna, na moru slična današnjoj.

Slijedi neugodan pad tlaka

Stiže nam izražena promjena vremena, tlak zraka pada i to razmjerno naglo i danas u toku dana past će za oko 20 hPa, a sutra u prvom dijelu dana za još 15 hPa, tvrdi meteorologinja N1 Dunje Mazzocco Drvar. Sutra tijekom dana premještat će se prilično neobičnom stazom, preko zapadne Hrvatske, jedna od najdubljih ciklona u povijesti meteoroloških mjerenja čiji će tlak u središtu biti vrlo vjerojatno niži od 975 hPa. Kod meteoropata ovakva situacija može uzrokovati glavobolju, razdražljivost i umor. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici biti će pojačane vremenskim utjecajem pa se preporuča izbjegavanje dodatnih napora. Poseban je oprez potreban u prometu.

Na dalmatinskim planinima i do metar snijega

U petak će se oborine proširiti na cijelu regiju, a kiša će polako prelaziti u snijeg, ali se samo u planinama očekuje stvaranje snježnog pokrivača. Najviše snijega past će u dalmatinskim planinama, moguće čak do metra. Na moru će najprije puhati jugo, zatim oštro odnosno južni vjetar i ubrzo zatim lebić, odnosno jugozapadnjak, koji u kombinaciji s vrlo niskim tlakom zraka može podići iznimno velike valove, ali i samu razinu mora. Izražena plima očekuje se ponajprije uz zapadne obale Istre i kvarnerskih otoka. Zatim se očekuje zapadnjak kojega na nekim dijelovima obale nazivaju grbinada ili grbinata, a na drugim pulentada, a iznimno je neugodna jer donosi jake oluje.

U subotu prolazno smirivanje, a zatim će s jugozapada uslijediti novo jače pogoršanje. U nedjelju će se oborine opet proširiti na cijelu regiju. Pritom će u zapadnoj Hrvatskoj i u planinama padati snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Drugdje u unutrašnjosti kiša pomiješana sa snijegom, a na moru mjestimična kiša.

Povratak na Net.hr