NOVI PERNAROV SHOW

‘PONAVLJA SE 1941.!’ Burna rasprava u Saboru zbog slanja hrvatskih vojnika na rusku granicu, opet se zakačili Reiner i Maras

Hrvatski sabor nastavio je sjednicu raspravom na prijedlog Mosta nezavisih lista o dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, koji traže da se sankcioniraju zastupnici koji neopravdano izostaju s glasovanja.

Prije početka sjednice saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar zatražio je stanku zbog toga što, kako je kazao, Hrvatska šalje vojsku na rusku granicu i da nam glavni tajnik NATO-a zahvaljuje na tome. Pernar je poručio kako hrvatske građane ne plaše Rusi nego aktualna Vlada koja podiže poreze, te da odluku o slanju hrvatske vojske na rusku granicu može donijeti samo Hrvatski sabor.

PERNAR PRED TV-KAMERAMA: ‘U Saboru sjede masoni, a u Češkoj mi je loža ponudila vlast’

“Čitam u medijima da Hrvatska šalje vojsku na rusku granicu i da nam glavni tajnik NATO-a zahvaljuje na tome. Upozorio bih da će kao 1941. naša vojska tamo biti pod njemačkim zapovjedništvom. To je iracionalna, pogrešna i suluda odluka i javnost je u Hrvatskoj ne odobrava. Oni koji šokiraju javnost s nekom tobožnjom ruskom opasnošću, mislim da je to laž koja nema veza sa zdravom pameću. Samo Hrvatski sabor ima mandat da vojnike šalje izvan granica, a Sabor nije nikakvu odluku o tome donio”, rekao je Pernar nakon stanke koju je zatražio o toj temi.

Neka zastupnici uzmu uniforme i odu na rusku granicu

O čemu će, pitao se Pernar, Sabor odlučivati kad je odluka već donesena. “Zašto se javnost ne pita i zašto o tome nema javne rasprave i zašto nam se ova tema servira zdravo za gotovo”, pita Pernar. Zastupnike koji podržavaju takvu odluku pozvao je da “uzmu uniforme i odu na rusku granicu”.

“Gospodo iz HDZ-a, vi se smijete, a vi ste slali ljude u rat i za to vrijeme pokrali ovu državu, dok spremate novi val privatizacije radite isto. Dužnost naših vojnika je da štite naše granice, a ne granice drugih zemalja. Naše građane ne straše Rusi nego ova Vlada koja podiže poreze, cijenu struje, ovršitelji koji za dvije kune uzmu 600 kuna duga. Zadnji rat koji ova država i Vlada želi pokrenuti je rat protiv siromaštva”, poručio je Pernar.

ZVIJEZDA PERNAR DAO INTERVJU PUTINOVOJ AGENCIJI: Pročitajte izjave, Vladimir mora da je zadovoljan

Kovač: ‘Sabor će odlučiti o tome’

Saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji je stanku zatražio po istoj temi, rekao je kako će Sabor odlučivati o tome hoće li se vojska upućivati izvan Hrvatske ili ne.

“Nakon što smo ostvarili strateške ciljeve demokracije, slobode, pravne države i oslobađanja svojih područja ušli smo u NATO i EU. To članstvo nosi odgovarajuću sigurnost, omogućava prosperitet, ali i obveze. U slučaju NATO-a imamo obvezu pomagati svojim saveznicima i ovaj će Sabor odlučivati hoćemo li mi upućivati vojsku izvan područja Hrvatske”, rekao je Kovač.

Vlada će, kazao je, ako bude pala takva odluka, uz suglasnost predsjednice Republike Hrvatskom saboru uputiti takav prijedlog pa će zastupnici odlučiti hoće li Hrvatska vojska biti izvan teritorija i pomagati svojim saveznicima.

Most i HDZ donose neoliberalni sustav u Hrvatsku

“Jedini koji može poslati vojsku izvan granica je Sabor. Upozoravamo vladajuće da se ne igraju, ne krše Ustav i šalju vojsku na istok dok se Sabor o tome ne očituje”, poručio je SDP-ovac Gordan Maras koji je stanku prethodno zatražio po drugoj temi.

PETROV UVODI KODEKS: ‘Nije prihvatljivo da zastupnici primaju punu plaću, a nema ih Saboru’

Maras je optužio Most i HDZ da “donose neoliberalni sustav” u Hrvatsku. U Saboru se, kazao je, danas ne govori o temama koje opterećuju građane.

“Baca se pijesak u oči sa zakonima koji su nepripremljeni i neće ništa riješiti, a to služi kao pokriće da se proguraju neke stvari ‘ispod žita’, kao što je porezna reforma. Porezna se reforma svodi na to da će bogati biti još bogatiji, a građani će biti još siromašniji”, ustvrdio je Maras.

Kruh će, tvrdi Maras, poskupjeti sedam posto, kao i mlijeko, zdravstvo i lijekovi, a šećer jedanaest posto. “Obrazovanje će biti sedam posto skuplje jer knjige poskupljuju. Kome ova reforma odgovara? Onima koji imaju veće plaće, koji su krupni kapital, Most i HDZ donose neoliberalni sustav u Hrvatsku”, poručio je.

Maras ponovno zaradio opomenu

Saborski zastupik SDP-a, Gordan Maras, u sabornicu je došao s košarom iz trgovine s natpisom ‘porezna reforma – bogati bogatiji, siromašni siromašniji ‘ u kojoj je donio kruh, mlijeko, novine, želeći istaknuti kako će, prihvate li se prijedlozi porezne reforme koju je jučer predstavio ministar financija, Zdravko Marić, mlijeko, kruh, novine poskupjeti, prenosi Večernji list.

Željko Reiner opet je izrekao opomenu Gordanu Marasu, te mu oduzeo pravo riječi. Naime, Maras je tijekom rasprave tvrdio kako Sabor raspravlja o kažnjavanju zastupnika samo zato da bi skrenuo pozornost s porezne reforme koja je dodatni udar na građane.

Reiner je nekoliko puta upozoravao Marasa da je skrenuo s teme o kojoj se raspravlja, a Maras je nastavio inzistirati da govori o točnoj temi i da treba govoriti o tome kako kruh, mlijeko, šećer i novine poskupljuju.

ALEKSIĆ POZVAO SABORSKE ZASTUPNIKE NA TUŽBE PROTIV BANAKA: ‘Vratite si preplaćene kamate’

Na dnevnom redu 30 izvješća

Hrvatski sabor u petak je dnevni red sjednice dopunio sa 30 novih točaka, konkretno izvješćima o radu različitih institucija u prošloj te manjim dijelom u pretprošloj godini.

Sabor tako u narednom razdoblju treba raspraviti izvješće predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, izvješće o radu Državnog odvjetništva za 2015.

Čeka ga i Polugodišnja informacija HNB-a o provedbi monetarne politike, Godišnji financijski izvještaj HBOR-a za 2015., izvješća o radu HZMO-a, HAZU-a, o reviziji visokih učilišta i druga.

Pred zastupnicima će se naći i izvješća o poslovanju HRT-a, radu Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a, izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te o radu Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr