HUMANITARNA AKCIJA

POMOZIMO NEPOKRETNOM ZAGREPČANINU DA ODE NA LIJEČENJE U FRANKFURT: ‘Ovo nam je posljednja nada’

‘Ne želimo izgubiti tu nadu niti ne želimo izgubiti Marija – on je naš brat, sin, prijatelj, netko tko je unatoč svim preprekama pun želje za životom i stvaranjem novih uspomena’, kaže mladićeva obitelj

Mario Puškarić iz Zagreba zbog je teške bolesti ostao potpuno nepokretan. Njegovi bližnji došli su do bolnice u Frankfurtu koja provodi program liječenja, a kojim bi se nepokretnom Mariju drastično poboljšalo zdravstveno stanje.

No kako bi uopće mogli Mariju omogućiti takvo liječenje obitelj treba skupiti 80.688 eura zbog čega je Marijeva sestra odlučila uputiti javni apel za pomoć svom bratu.

“Ovo je Mario, moj brat. Odrastao je kao vedar i zdrav dječak pun entuzijazma i planova za budućnost, sve dok ga u dobi od 17 godina nije snašla dijagnoza multiple skleroze. Treninge nogometa i druženje s prijateljima zamijenio je šepanjem u četiri zida pa kolicima, a naposljetku i krevetom iz kojeg ne može ustati.

Dijagnoza mu je službeno potvrđena tek tri godine kasnije. Primio je terapiju citostaticima, inače onkološkim lijekom koji potiskuje imunitet kako bi se usporio tijek bolesti, a bio je i kandidat za liječenje matičnim stanicama, no kako mu se stanje pogoršalo u dobi od samo 24 godine, terapije su prekinute te je tri godine proveo bez ikakve terapije. To je nažalost rezultiralo daljnjim pogoršanjem njegove bolesti pa do 28 godine više nije mogao sjediti ni u kolicima, kao ni samostalno obavljati nuždu, higijenu i sve one minimalne, a tako važne stvari te je ostavljen na 24 satnu brigu naše majke”, kazala je njegova sestra.

Posljednja nada

Zbog slabog imuniteta i radikalnog propadanja mišića te stanja, liječnici su odbili davati mu drugu terapiju u strahu da ga to ne ubije. Njih je to kao obitelj natjeralo da potraže druga rješenja izvan hrvatskog zdravstvenog sustava ne bi li mu pružili barem malo nade te mu olakšali život.

“Tko poznaje Marija zna da je on nevjerojatan – i 15 godina nakon dijagnoze te potpuno nepokretan i ovisan o tuđoj pomoći on se i dalje smije te širi radost i ohrabruje nas umjesto da to očekuje od drugih. Ipak, ono što ga najviše muči kao ponosnog mladića je to što ga drugi moraju hraniti, presvlačiti, prati… Nismo naivni, kao ni on te znamo da nema mogućnosti da mu se vrati zdravlje. No, postoje opcije koje mu mogu barem malo popraviti stanje, a njemu i nama bi značile sve – jer jedino što mu danas možemo dati je naša ljubav”, kazala je njegova sestra.

U Frankfurtu su našli program s matičnim stanicama, koji traje 40 dana te košta 80.688 eura.

“On ne jamči da će Mario ustati, no posljednja nam je nada za njegov povratak u kolica, samostalno hranjenje i minimalne aktivnosti za sudjelovanje u svakodnevnom životu.

Ne želimo izgubiti tu nadu niti ne želimo izgubiti Marija – on je naš brat, sin, prijatelj, netko tko je unatoč svim preprekama pun želje za životom i stvaranjem novih uspomena. Svjesni smo težine današnjeg života, no i dobrote u srcima ljudi te želje da se pomogne onim potrebitima. Molimo vas da nam pomognete u akciji prikupljanja sredstava za njegovo liječenje, koje si nažalost sami ne možemo priuštiti. Svaka, pa i ona najmanja pomoć je dobrodošla”, poručila je obitelj.

Ako želite pomoći Mariju, svaka donacija je dobrodošla, a možete ju uplatiti na:

Podaci za uplatu: Udruga za promicanje nenasilja u društvu T.E.A.M.                                                         

Broj računa: HR8723400091111084387 

Za uplate iz inozemstva: SWIFT: PBZGHR2X. Privredna banka Zagreb (PBZ).        

Obavezno s naznakom u opisu plaćanja: prikupljanje financijskih sredstava za liječenje Mario Puskaric

Telefon za pomoć: 060 9002, 6,25kn po pozivu

Povratak na Net.hr