JOŠ JEDAN DOMAĆI APSURD

POMAŽE SIGURNOSTI U PROMETU, A UKLONIT ĆE JE: Šarena zebra u Dubrovniku zbog zakona mora nestati

Nedavno je u Dubrovniku, u Ulici Andrije Hebranga pored osnovne škole Ivana Gundulića pješački prijelaz, popularna zebra, obojan šarenim bojama. Slično su već napravili i u Medulinu te još nekoliko mjesta u Istri.

No, prva takva ‘vesela’ zebra u Dubrovniku, napravljena po uzoru na one u Madridu, neće dugo trajati. Dubrovačke gradske vlasti samoinicijativno su je dale obojati kako bi bila uočljivija, ali to nije u skladu s domaćim zakonima pa je policija naložila da mora biti uklonjena, piše Dnevnik.hr.

U Istri može, u Dubrovniku ne može

“Ovo je osmislio arhitekt iz Madrida. Već je primjenjeno u Istri kod nekoliko gradova i općina i na taj način smo isti postavili u Dubrovniku”, kazao je za Novu TV zamjenik gradonačelnika Dubrovnika Željko Raguž.

Naime, šareni pješački prijelaz nije u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Gradske vlasti moraju ga vratiti u prijašnje stanje, a policija će prekršajno prijaviti odgovornu osobu. U ovom slučaju dogradonačelnika Raguža.

“Ja sam voljan i platiti kaznu, ma voljan sam i robijati kad su djeca u pitanju, najmanje što možemo je pobrisati. Zakon je jedan u Republici Hrvatskoj, pa meni nije jasno, osim ako se Istra nije pripojila Italiji, kako u njih može, a u nas ne može”, kaže Raguž.

JURCANJE, POJAS, MOBITEL, ALKOHOL… Koliko će vas za prekrašaje na cesti oderati u regiji i Europi?

I policija se slaže da je ideja dobra

Ono što je u Madridu, Medulinu i još ponegdje dozvoljeno i atraktivno, u Dubrovniku nije, iako gradski oci kažu da im je prvi cilj bila dodatna sigurnost na prijelazu pored osnovne škole.

Potvrđuje to i jedan tamošnji vozač.

“Nekako znam da je za djecu uređen pa prije stanem”, kaže Dubrovčanin Nikša.

Čak i u policiji potvrđuju da je riječ o dobroj inicijativi, ali da zakon moraju provoditi.

NOVI INCIDENT U OSIJEKU: ‘Policajac koji je oborio ženu jer je prešla preko zebre na crveno tjerao mi je dijete (7) da vozi bicikl po cesti!’

Povratak na Net.hr