TRGOVINSKI RAT

POLJOPRIVREDNICI TRAŽE HITAN SASTANAK S PREMIJEROM: ‘Tolušić je napravio dobru stvar, ali onda su reagirali veliki trgovci, uvoznici… ‘

Predstavnici proizvođača voća i povrća, zajedno se predstavnikom Hrvatske poljoprivredne komore održali su konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na odluku ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića o vraćanju cijene kontrole uvoza voća i povrća na 90 kuna.

Potez ministra Tolušića, kako su kazali na konferenciji, smatraju dobrim s obzirom na činjenicu da naši proizvođači u sektoru voća i povrća u ovakvoj situaciji teško mogu proizvoditi.

‘Kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete Republike Hrvatske i Europske unije. Mi smo ukazivali na taj problem i zato je ministar napravio pravilnik, koji je trebao omogućiti veću kontrolu voća i povrća i svega što ulazi u Republiku Hrvatsku. Obzirom da to nije jeftino, cijena se morala povećati’, kazao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

TOLUŠIĆ POPUSTIO: Ministar poljoprivrede promijenio odluku koja je izazvala trgovinski rat Hrvatske s regijom

Potom je dodao kako će inzistirati na tome da Hrvatska poljoprivredna komora svakog mjeseca dobiva mjesečno izvješće s granica o provođenju kontrola i analize tih kontrola.

‘Nažalost, čim se pojavio pravilnik, premijer Plenković je naredio da se korigira. Morao se korigirati i pravilnik je 90 kuna. Na ovu odluku Vlade utjecaj su imali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici i ministri susjednih država, pa tražimo Plenkovića da proizvođače voća i povrća već sljedeći tjedan primi, jer o ovoj temi imaju što za reći’, kazao je Brlošić.

‘PLJUNULI PA POLIZALI’: Tolušićeva odluka je udarna vijest u Srbiji, tamošnja vlast zadovoljna

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede na koncu je odustalo od povećanja pristojbi za inspekcijski nadzor voća i povrća iz država nečlanica EU-a s 90 na 2000 kuna, nakon prosvjeda i protumjera susjednih zemalja, uključujući Srbiju.

‘I dalje stojimo da je Tolušić napravio dobru stvar, nadamo se da će se inzistirati na kontroli i da će se one provoditi. Svi hrvatski poljoprivrednici su morali proći tečaj i izobrazbu o primjeni herbicida i sve je to koštalo, za razliku od naših susjeda, koji to ne moraju i zato su kontrole važne’, rekao je.

Govoreći o problemima hrvatskih poljoprivrednika, Brlošić je ponovio izjavu premijera Plenkovića, te kazao da probleme treba riješiti unutar granica Republike Hrvatske, a spomenuo se i pripreme proračuna.

‘Dokle će hrvatska poljoprivreda i hrvatski poljoprivrednik biti najveći gubitnik u proračunu? Vidimo sindikate da za 2 do 3 posto u proračunu pripremaju štrajkove. Hrvatski seljak za 20 posto godišnje ima smanjena sredstva iz proračuna i nikom ništa’, rekao je Brlošić, prenosi N1.

Povratak na Net.hr