Zamrzavaju se plate i penzije

Seci uši krpi dupe

26.5.2013.
3:32
VOYO logo

Lideri vladajuće koalicije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić postigli su načelni dogovor da plate u javnom sektoru i penzije budu zamrznute, saznaje „Blic“ od izvora iz vrha Vlade Srbije.

Tako svi koji primaju plate iz budžeta u oktobru neće dobiti planiranu povišicu od dva odsto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U telefonskoj komunikaciji koju su imali u prethodna dva dana Vučić, Dačić i Dinkić zauzeli su stav da „nešto hitno mora da se uradi“ i da ako će popravljanju stanja u javnim finansijama doprineti zamrzavanje plata i penzija, takva odluka će i biti doneta. Za sada je ideja da plate u javnim preduzećima i penzije budu zamrznute samo u ovoj godini, mada će se razmisliti i o ideji Fiskalnog saveta koji je predložio da u narednoj godini ovi rashodi rastu samo dva odsto u toku cele godine - tvrdi izvor „Blica“ blizak Vladi i dodaje da će konačna odluka biti doneta kada se Vučić vrati iz Rusije.

Osim zamrzavanja plata i penzija, čelnici Vlade razmotriće narednih dana i plan ušteda svih državnih organa. - Cilj je da se troškovi svih ministarstava smanje za ukupno 20 milijardi. Okvirni plan već postoji, a kako ne bi bilo nesporazuma među članovima Vlade ko je ovim više izgubio, lideri stranaka će dati saglasnost na zajednički predlog. Da su rezovi ozbiljni govori i to što su na spisku ušteda i bonusi za policiju i vojsku - tvrdi izvor „Blica“. Rebalans budžeta o kome bi moglo da se u Skupštini raspravlja već početkom jula predvideće, bar prema dosadašnjim razgovorima koalicionih partnera, i neke doskora neprihvatljive poteze. - Postoji mogućnost ozbiljnijeg kresanja brojnih subvencija koje danas daje država. Na udaru će se, pre svega, naći javna preduzeća i firme u restrukturiranju čiji se rad danas finansira budžetskim novcem - otkriva izvor „Blica“. Kako je potvrđeno "Blicu", tokom maja Vlada će odlučiti šta će sve od firmi u vlasništvu države, osim „Telekom Srbija“, u narednom periodu biti ponuđeno na prodaju. - Kompletan plan vezan za javna preduzeća koji ne podrazumeva samo privatizaciju već i ozbiljnije restrukturiranje skoro svih firmi u vlasništvu države biće tema sastanaka lidera vladajuće koalicije. Pregovore oko prodaje „Telekoma Srbija“ preuzeo je na sebe i svoj tim Aleksandar Vučić, a o terminu kada bi mogao da bude raspisan međunarodni tender za prodaju ove firme znaće se u narednih mesec dana - kaže na kraju izvor „Blica“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo