Vučić: Promena Ustava Srbije će biti uslov za EU

Čitaj - priznanje Kosova

12.5.2013.
6:50
VOYO logo

Aleksandar Vučić izjavio je da će promena Ustava Srbije biti jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju, ali da se ta promena ne tiče pre svega Kosova i da Srbija trenutno ima mnogo važnije stvari od promene Ustava.

"Kad se pominje promena Ustava neko bi uvek rekao da time hoće da se ruši država. To nije naša namera, naša namera je da gradimo državu i to je gradimo ni iz čega, podižemo iz pepela", rekao je Vučić za Politiku od nedelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pred sutrašnju posetu Kosovu rekao da je miran i relaksiran i izrazio uverenje da će ga narod na Kosovu i Metohiji saslušati.

Pred posetu tokom koje će, kako je najavio, pokušati da ubedi Srbe sa severa Kosova da učestvuju u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Vučić je kazao da ga neki odbornici na Kosovu i Metohiji neće slušati, ali da narod hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji mogućnost da se sporazum primeni i bez nekih ljudi, a svakako ćemo imati lokalne izbore do kraja godine pa će se videti legitimitet svakoga. Nema represivnih mera", rekao je prvi potpredsednik srpske vlade.

On je istakao da je najveći, najteži i najbolniji ustupak koji su Srbi prihvatili održavanje izbora na Kosovu po kosovskim zakonima i dodao da ima mnogo bolnih stvari koje će i Albanci morati da progutaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te stvari oni danas pokušavaju da izbegnu na svaki mogući način kroz implementacione planove, od regionalnog komandanta do toga da će na severu na 100 policajaca 98 biti srpskih, do toga da će Srbija finansirati zdravstvo, prosvetu, ekonomski razvoj i prostorno planiranje", naveo je Vučić.

On je istakao da će nadzor nad tim imati zajednica srpskih opština, a da će Beograd finansirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da li Srbi iz ustano-pravnog okvira Srbije prelaze u ustavno-pravni okvir Kosova, Vučić je kazao da to nije baš tako i da je to vrlo pojednostavljena slika.

"Srbija ne priznaje Kosovo, niti će Kosovo dobiti stolicu u UN, niti išta slično", dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za plakate koji su se pojavili na Kosovu i u kojima se Vučiću poručuje da ne treba da dolazi, on je naveo da je te plakate štampao brat poslanika Demokratske stranke Srbije Marka Jakšića, Zoran Jakšić.

On je dodao da napade na njega plaća i Miroslav Mišković, ali i "neki drugi, neki iz opozicije, neki iz vlade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rečima Vučića, ti što ga napadaju iz vlade misle da on to ne zna, a on to mora da istrpi i istrpeće.

Vučić je naveo i da i danas poštuje predsednika DSS-a Vojislava Koštunicu, ali da ne poštuje "neke druge ljude oko njega koji misle da mogu da koriste takvu vrstu politike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo