“Vučić i ja smatramo da izbori nisu prioritet”

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić istog mišljenja

30.12.2013.
23:05
VOYO logo

Beograd -- I za SPS je sledeća godina najbolja za izbore, jer smo postigli najbolje rezultate, ali pitanje je sada da li je to prioritet, kaže premijer Dačić.

Ja ne vidim da postoji razlog za izbore, kaže. Ni jedna Vlada od Đinđićeve nije imala pozitivniju ocenu građana, kaže premijer i lider SPS Ivica Dačić u intervjuu za B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju da pojedine stranke traže izbore u 2014. rekao je: "Ja mislim da je to i za našu stranku najbolji mogući trenutak, jer smo mi postigli najbolji rezultat...Ali, da li je to prioritet?" On je rekao da je više puta razgovarao sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o tome.

Kod biračkog tela koalicija SPS i SNS je naišla na odobravanje, što i nije bio slučaj kod našeg biračkog tela kad je bila u pitanju koalicija sa DS, rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da stranke, druge, koje nisu u Vladi, traže izbore, jer žele da budu u vlasti.

Vučić i ja smatramo da izbori nisu prioritet, kaže Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve članice EU danas govore pozitivno o Srbiji, postignut je istorijski uspeh na putu ka evrointegracijama. Očekuje nas težak period imamo 17. januar kad nas teraju na sastanak sa Tačijem da bi nas malo pritisli, pred prvu medjuvladinu konferenciju 21. januara. On je dodao da u februaru dolaze eksperti zbog poglavlja 23 i 24.

"Šta su prethodne vlade uradile, po čemu se pamte? Ova Vlada će biti zapamćena po tome što je dobila datum za početak pretpristupnih pregovora", rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas u društvu, kad dostignete neki cilj, svi se odnose pežorativno zbog onoga što ste uradili, kaže premijer.

Premijer je podsetio da je Srbija dobila preporuku 28. juna, koju je potvrdio Savet Evrope u decembru, i da je odlučeno da se prva medjuvladina konferencija održi u 21. januara. "I to su istorijske stvari, taj veliki rezultat je posledica ogromnih napora koji su uloženi", rekao je Dačić uz napomenu da je 28 puta bio na sastancima u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postignut je veliki istorijski pomak, odavno pozicija naših diplomata nije bila lagodnija, promenjen je geopolituički položaj Srbije, kaže Dačić.

Bez obzira na istorijski uspeh koji smo postigli, ja mislim da možemo bolje... Ja delim mišljenje Vučića - ako je atmosfera u društvu takva da među ljudima nema podrške (Vladi), ako među članovima Vlade ima svađa, onda treba da se ide na izbore, ali to ovde nije slučaj, kaže Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Vučić je rekao da je ovo godina uspeha, rekao je Dačić. On je naglasio da su odnosi sa dačićem korektni i da su se oko svega dogovarali.

Posle rekonstrukcije, Vlada Srbije je stabilnija, a SNS je bez izbora dobila većinu u Vladi, podvukao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da se po svim pitanjima konsultuje sa Vučićem, da se tu poštuje hijerarhija, pa razgovaraju i o pitanju Srbijagasa, Železnica...

To i treba da je tema državnog vrha, rekao je Dačić, napominjući da o tome nije razgovarao možda sa svim ministrima, ali jeste sa Vučićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje šta će biti sa Galenikom, i na konstataciju da se u javnosti govori kako je SPS ubio Galeniku, Dačić je rekao: "Ja nisam zaštitio nikoga iz SPS, u bilo kojoj istrazi... Niko ne sme politiku da zloupotrebljava...Ali, znate da svaka vlast kvari ljudi, i uvek se dese takve neke stvari...Stranka nikakve veze nema sa tim, takve ocene se stavljaju u političke svrhe".

Upitan o aferi Banana i o tome da li bi podržao da se na saslušanje pozove njegov savetnik Branko Lazarević, i da li misli da bi na osnovu nekih informacija on lično bio ugrožen, Dačić je rekao da je pitanje Lazarevića "deo političke borbe koja se jedno vreme vodila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je podsetio da su pre nekoliko godina formirane radne grupe koje se bave pitanjem Šarića. Nije naša stvar (političara) da se bavimo policijskim istragama, to rade radne grupe, podvukao je ministar unutrašnjih poslova koji je dodao i da su postojale indicije za hapšenje.

"Da ja imam veze sa time sigurno se ne bih sastajao pet puta sa direktorkom Američke agencije za borbu protiv narkotika, direktorom iz Rusije... Taj deo apsolutno podržavam - da se istraži, i da se tu stavi tačka", rekao je on dodajući da bi se ta afera, ako se ne reši do kraja, ponovo i ponovo javljala i pominjala, kao i afera Kofer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moj socijalni status, moja imovinska karta se nije promenila zadnjih 10 godina, nisam ja valjda lud da se bavim tim stvarima, a da nemam ništa, rekao je premijer Srbije.

Upitan o slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dačić je rekao da ko god da je činio politička ubistva - mora da odgovara. "Ne mora niko da sumnja da će neko da bude oslobođen odgovornosti", rekao je Dačić, pomenuvši i da je istrazi doprinela i formirana Komisija za istraživanje ubistava novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ko god da je davao ta naređenja - treba da odgovara, sigurno da to treba da se procesuira...Država je ubila i Zorana Đinđića, ubili su ga ljudi koji su radili u državnom sistemu".

Bila bi pravda da se ti slučajevi završe u ovo vreme, zato što su stranke kojima pripadam ja, kojoj je Vučić pripadao tada - bile na vlasti, rekao je lider SPS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da li će podneti ostavku, kao što je najavio vicepremijer Vučić, ukoliko se taj slučaj ne reši, Dačić je odgovorio:

"Jočić (bivši ministar unutrašnjih poslova) mi je rekao da se svi spisi za taj predmet nalaze u Tužilaštvu... Ako policija snosi odgovornost i ja ću naravno da snosim odgovornost", kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tvrdnji predsednika Nikolića da ga prisluškuju, Dačić je rekao da se on, kao ministar, uključio u tu temu.

"Da se razumemo - uloga policije je da zaštiti državne funkcionere i te procedure su tema o kojoj će se uskoro razgovarati", rekao je on i dodao da ne može da odgovori da li je predsednik prisluškivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje šta misli o poruci koju je uputio predsednik NIkolić da neće potpisati nikakav međudržavni ugovor sa Kosovom, Dačić je rekao da to nije poruka njemu,nego EU i Briselu.

"Razgovori su bili statusno neutralni od samog početka, razgovori koje je, da podsetim, inicirao predsednik Nikolić", rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niko od nas nema nameru i Vlada Srbije nikada neće potpisati međudržavni ugovor sa Prištinom. Mi nećemo nikad, po cenu daljeg članstva u EU, promeniti to mišljenje, rekao je Dačić.

Govoreći o najavljenoj inicijativi za kandidaturu njega, kosovskog premijera Hašima tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton za Nobelovu nagradu za mir, Dačić kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam tražio da me neko kandidauje, niti sam radio za Nobelovu nagradu, niti me to interesuje..."

Dačić kaže da ne možemo da utičemo na pitanje da li Tači treba da dobije ili da ne dobije nagradu.

Tu temu treba ostaviti po strani... Ono što je dobro u toj priči jeste da se Srbija pominje po dobrom, rekao je on.

To društvo se meni nije svidelo kad sam mu prvi put pružio ruku... Kad sam ga video, ja sam rekao da treba da ga hapsim... To društvo se meni nije sviđalo od samog početka, rekao je Dačić i dodao: "Ako je budem dobio, ozbiljno ću da razmislim o tome da li treba da je prihvatim u takvom društvu".

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo