Sud: Dragan Marković nije vređao LGBT

Prvi osnovni sud odbio tužbu koju je Gej Strej Alijansa podnela protiv Markovića kao neosnovanu

8.11.2013.
19:06
VOYO logo

Gej Strejt Alijansa (GSA) je protiv Markovića u avgustu 2011. podnela tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, jer je drugačiju seksualnu orijentaciju prikazao kao bolest i kao nešto nenormalno u izjavi koju je dao medijima od 15. avgusta 2011. godine.

Podsetimo, Marković je tom prilikom izjavio: "Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je - mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi osnovni sud u Beogradu je u ponovljenom postupku odbio kao neosnovanu tužbu koju je Gej strejt alijansa podnela protiv poslanika i predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme zbog diskriminacije LGBT populacije, izjavila je danas Tanjugu portparolka suda Ida Nikitović.

Presuda kojom je odbijen tužbeni zahtev doneta je 31. oktobra i ekspedovana strankama, a nezadovoljna strana ima pravo da uloži žalbu na tu presudu, dodala je Nikitovićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je podsetila da je prva presuda bila doneta "zbog propuštanja - odnosno jer Marković nije u roku od 30 dana dana dao odgovor na tužbu" (praktično nije se branio) pa je sud iz procesnih razloga, ne utvrđujući činjenično stanje usvojio tužbeni zahtev GSA.

Međutim, ta presuda je ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je u septembru 2012. odlučujući po žalbi Markovićevog punomoćnika, utvrdio da predsedniku JS tužba nije uredno dostavljena i vratio je postupak na ponovno suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom saopštenju GSA navodi da je Prvi osnovni sud u novembru 2011. godine usvojio njihovu tužbu pošto je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, a na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 Zakona o zabrani diskriminacije i zabranio mu ponavljanje izvršene diskriminacije.

U obrazloženju presude se, između ostalog navodi da po oceni suda izjava Markovića „sadrži obeležja diskriminatornog ponašanja, ali ne u obimu koji je potreban da se navedena izjava i zvanično, od strane suda, utvrdi kao akt diskriminacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe se navodi da je za tu izjavu Marković već dovoljno kažnjena time što je poverenica za zaštitu ravnopravnosti kroz svoje saopštenje na to ukazala.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike