Severna Koreja prekinula primirje sa Južnom

Ukinula "vruću telefonsku liniju" i vojsku sprema za "uništenje neprijatelja"

8.3.2013.
10:30
VOYO logo

Severna Koreja objavila je danas da prekida sve sporazume o primirju s Južnom Korejom i ukida "vruću telefonsku liniju" s južnim susedom, prenosi BBC.

Vest o prekidu svih mirovnih ugovora Pjongjang je objavio nakon što je Veće sigurnosti UN-a jednoglasno prihvatilo Rezoluciju o pooštravanju sankcija Severnog Koreji zbog sprovođenja novog nuklearnog testa u februaru mesecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pre toga Severna Koreja je upozorila Vašington na mogućnost preventivnog nuklearnog udara. SAD je objavio da te pretnje smatra ozbiljnim.

U izjavi vlasti iz Pjongjanga stoji kako je Severna Koreja prekinula sve mirovne sporazume s južnim susedom i zatvorila sve glavne granične prelaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukinuta je i "vruća linija" s Južnom Korejom, koja je uvedena 1971. godine kao sredstvo direktne komunikacije između vlasti ove dve zemlje u razdobljima "velikih napetosti", ali je korišćena i za dogovore oko razmene ljudi i robe preko granice.

Kako javlja jevernokorejska agencija KCNA, Kim Džong obišao je juče vojne snage i zatražio od njih da budu spremni da "unište neprijatelje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo