Šarančić dobio pet godina zatvora

Bivši direktor Železnica Srbije dobio pet godina, pomoćnici po četiri a šteta koju su napravili iznosi više od 1,2 miliona evra

11.4.2013.
14:53
VOYO logo

Specijalni sud u Beogradu osudio je na pet godine zatvora bivšeg direktora "Železnica Srbije" Milenka Šarančića, a dvojicu njegovih saradnika na po četiri godine, objavio je Tanjug.

Šarančić i pomoćnici optuženi su da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Železnice Srbije za više od 1,2 miliona evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sem njega, osuđen je i bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP "Beograd" Zoran Milićević, dok je pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u istom preduzeću Dragoslav Pejčić oslobodjen optužbi.

Zastupnik preduzeća "Korel" iz Londona i odgovorno lice u privatnom preduzeću "Sibeks" Milorad Čelebić osuđen je na četiri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud smatra da su krivi zbog sporne nabavke šest dizel električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Šveden reil", jer je taj posao mogao da se obavi u Srbiji. Oni su naneli štetu za “Železnice Srbije” u iznostu od 1.239. 207 evra s tim što je faktički iznos mnogo veći.

Lokomotive iz Slovenije kupljene su po znatno višoj ceni preko preduzeća posrednika, a ne direktno od slovenačkog ponuđača, a isti je slučaj i sa švedskim lokomotivama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da su ostvarili imovinsku korist nezakonitim sprovođenjem postupka javne nabavke lokomotiva i elektromotornih vozila i uvođenjem u posao posredničkih firmi, među kojima se pojavljuju i strana pravna lica.

Kupovinom iz druge ili treće ruke cena lokomotiva i vozova uvećana je znatno od ponuđene cene direktnog ponuđača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećeno preduzeće “Železnice Srbije” najavilo je da će u parnici ostvarivati imovinsko pravni zahtev, odnosno da će tražiti naknadu štete ali da će njen iznos tek biti utvrđen.

Bivši direktor "Železnica Srbije" proveo je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu više od 13 meseci, nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz jemstvo. On je uhapšen 2. juna 2010, a u januaru 2011. je njemu i njegovim saradnicima počelo suđenje. Šarančić je tokom izlaganja odbrane za svoje hapšenje optužio Demokratsku stranku, navodeći da je proces protiv njega politički montiran i da je uhapšen posle sukoba sa funkcionerom DS i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo