Pozovi +383 za Kosovo

Došlo je do približavanja stavova oko telekomunikacija

27.6.2013.
15:31
VOYO logo

Srbija i Kosovo postigli dogovor o pozivnom broju za Kosovo, rekla visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Eštonova je, odgovarajući na pitanje izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, rekla da dogovor o pozivnom broju za Kosovo čini deo paketa o drugim pitanjima vezanim za telekomunikacije, koji čeka konačnu potvrdu, javlja Fonet, a prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je dodala da su premijeri Srbije i Kosova "proveli preko 100 sati u visoko-političkom dijalogu", koji je rezultirao Sporazumom o normalizaciji odnosa 19. aprila, saopštio je kabinet Jelka Kacina.

Kacin je čestitao Ešton na teškom i "ponekad iscrpljujućem" posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eštonova i Kacin su pohvalili srpskog i kosovskog premijera, a čestitke je dobio i odbor zbog "teškog i napornog posredovanja u dijalogu Beograda i Prisstine".

Reči hvale je Kacin uputio i premijerima Srbije i Kosova, rekavši da su prilikom dijalog pokazali političku hrabrost i viziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom maja Priština je objavila da je postignut dogovor sa Beogradom oko pozivnog broja za Kosovo i da će to biti ili 383 ili 384.

- Vi ste uradili odličan posao, kao i premijeri Srbije i Kosova koji su pokazali političku hrabrost i viziju. Nadam se da će Savet uvažiti preporuku vas i komesara Štefana Filea o otvaranju pregovora o članstvu sa Srbijom - istakao je Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kacin je ocenio je da su premijeri Srbije i Kosova pokazali "političku hrabrost i viziju" u dijalogu i izrazio nadu da će Savet Evrope uvažiti preporuke o otvaranju pregovora o članstvu Srbije u EU.

Pregovarački tim Vlade Srbije za oblast telekomunikacija nastavili su danas razgovore u Briselu sa posrednikom EU Pjerom Mirelom o preostalim spornim pitanjima u vezi sa telekomunikacijama na Kosovu i Metohiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovarački tim Srbije predvodi potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, a razgovara se o preostala dva sporna pitanja - pozivnom broju kao i o statusu preduzeća Telekom Srbija na Kosovu i Metohiji.

Prilikom poslednjih rundi razgovora s prištinskim timom u Briselu iz oblasti telekomunikacija došlo je do približavanja, ali ne i do usaglašavanja stavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo