Obradoviću, sedi, jedan!

“Ne samo da zaslužuje jedinicu, već i opisnu negativnu ocenu: ne zadovoljava moralne i stručne kriterijume”

18.6.2013.
21:32
VOYO logo

Ministar prosvete Žarko Obradović, po oceni njegovih kolega profesora, zaslužio je čistu jedinicu iz vođenja srpske prosvete. Povod za ocenjivanje je najnoviji skandal sa provaljenim testovima iz matematike.

- Ovo što se desilo sa testovima iz matematike za male maturante je prava nacionalna bruka i sramota. Obradović je kriv, ako ništa drugo ono po komandnoj odgovornosti - kaže za Blic bivši rektor Beogradskog Univerzi Branko Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ističe da je ne samo bruka i sramota, već i veliki problem kako funkcioniše polaganje ispita za malu maturu. U našem društvu, kaže on, caruju laž i prevara.

Predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola Radmila Dodić odavno ocenjuje rad ministar Obradovioća katastrofalnim po prosvetu, a ovaj put je, kaže ona, uspeo u samo sedam dana na naređa gomilu skandala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne samo da zaslužuje jedinicu, već i opisnu negativnu ocenu: ne zadovoljava moralne i stručne kriterijume - kaže Radmila Dodić.

Forum beogradskih osnovnih škola je, između ostalih, zatražio od Vlade Srbije da ministra Obradovića hitno razreši sa ove funkcije. Ostavku su zatražila i udruženja beogradskih gimnazija, kao i dve političke stranke, Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mata provaljena, o srpskom se ćuti

Polaganje testa iz matematike, inače, odloženo je za sutra u 12 sati, pošto je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa, predviđenog za danas. Tako će budući srednjoškolci test iz matematike umesto danas u 10 sati polagati sutra u 12 sati.

Predsednik te komisije Zoran Kostić rekao je da su takvu odluku doneli jutros, budući da su došlo u posed fotokopije jednog testa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nezvaničnim informacijama, đaci su imali rešenja i testa iz srpskog ali o tome Ministarstvo još nije otvoreno govorilo iako poseduju podatke da je nepravilnosti bilo.

Jedan i dva - lako se pomeša

I dok se na beogradskim ulicama test iz matematike kupovao po ceni od 2.000 do 9.000 dinara, a za srpski je, kako se priča, cena bila oko 7.000, neke škole u unutrašnjosti imale su bizarne probleme koji, međutim, ukazuju na lošu organizaciju ovog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Pirotu na polaganju testa iz srpskog jezika u ponedeljak greškom su đacima podeljeni pogrešni testovi - kombinacija broj dva, umesto kombinacije broj jedan, rečeno je danas u školi.

Kombinaciju broj jedan je izvukao ministar prosvete Žarko Obradović i tu kombinaciju je trebalo da rade svi koji polažu malu maturu. Direktor škole "Sveti sava" Ljubiša Đorić rekao je za agenciju Beta da se školski razglas nije dobro čuo, te su razumeli da je izvučena kombinacija dva!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike