Novica Tončev: Ne dobijam tendere po partijskoj liniji

Navodno je reč o zlonamernim napisima

25.7.2013.
21:20
VOYO logo

Vest da je preduzeće Novice Tončeva, člana predsedništva SPS, na tenderu Ministarstva zdravlja dobilo posao rekonstrukcije Internističke bolnice Zdravstvenog centra u Kraljevu iznova je u medijima otvorila pitanje da li se poslovi dobijaju po pratijskoj liniji, a sam Točev tvrdi da je reč o zlonamernim napisima.

Tončev, inače predsednik opštine Surdulica, odbacuje navode da je njegovo preduzeće Tončev gradnja dobilo posao u Kraljevu vredan 87, 5 miliona zahvaljujući činjenici da resor zdravstva u Vladi Srbije vodi Slavica Đukić Dejanović, takođe član SPS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On u saopštenju dostavljenom "Tanjugu" tvrdi da je reč o zlonamernim i paušalnim kvalifikacijama, kojima neko želi da se u javnosti stekne pogrešan utisak da je njegovo preduzeće povlašćeno u građevinskom sektoru Srbije, zahvaljujući činjenici da je on visoki funkcioner SPS-a.

Tončev u saopstenju ukazuje da Tončev-gradnja više od dve decenije učestvuje na tržištu, nevezano od njegovog angažmana u SPS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je reč o tenderu za obnovu bolnice u Kraljevu, Tončev navodi da su poštovani svi tenderski kriterijumi i procedure, i da je njegova ponuda imala najpovoljniju cenu.

- U sastavljanju tenderske ponude, kao i u radu komisije za javnu nabavku direktno, a ni indirektno kao vlasnik preduzeća nisam učestvovao. Nijedan telefonski poziv ili lični kontakt sa bilo kojim funkcionerom Ministarstva zdravlja nije predhodio pobedi moje firme na tenderu, niti sam na bilo koji drugi način mogao ili želeo da utičem na rezultate tendera -, tvrdi Tončev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ne vrši uticaj na funkcionere SPS u vladi, najbolje govore, kako kaže Tončev, neizmirena potraživanja koja Tončev gradnja trenuto ima upravo prema resorima koje vode njegove stranačke kolege.

On navodi da mu, recimo, Ministarstvo prosvete i nauke trenutno za ugovorene i okončane radove duguje 6.477.845,34 dinara, a Ministarstvo zdravlja 14 miliona dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, oglasila se i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović koja za Novosti takođe navodi da je izabrana najbolja ponuda i ukazuje da niko "ne sme biti hendikepiran samo zato što pripada određenoj političkoj opciji".

Tončev takođe navodi da je svako učešće na tenderu uredno prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, da su ti tenderi podložni svim kontrolama i da se njihovo poslovanje može pročitati u registru javnih nabavki koje vodi Agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernje novosti su danas objavile da je od agusta prošle godine do ovog leta Tončev gradnja prijavila Agenciji učešće na 69 tendera koji su raspisale državne institucije, a posao je dobila u 17.

Tončev je dobio tender za radove na Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, za izgradnju trafo-stanice na kardiohirurgiji u Nišu, sale u Bosilegradu, rekonstrukciji zgrade opštine Doljevac, dogradnju gradske pijace u Negotinu, a u junu i veći posao za Upravu carina, navodi ovaj list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Firme u kojima funkcioneri imaju udeo iznad 20 odsto i koje učestvuju na javnim nabavkama koje raspisuju državni organi, obavezne su da prijave svoje učešće i da ih obaveste o ishodu tendera, rekla je portparol gencije za borbu protiv korupcije Aleksandra Kostić.

- Ako dođemo do saznanja da firma nije prijavila učešće, iniciramo pokretanje prekršajnog postupka -, rekla je Kostić, dodajući da je Agencija za tri godine podnela samo devet prekršajnih prijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U registru Agencije podnete su samo 34 funkcionerske firme koje su poslovale sa državom, a među poznatijima su Ekonomski institut i EKI investment, suvlasništvo bivšeg ministra Aleksandra Vlahovića, "DG komp računari" vlasništvo Dulićević i "Treća petoletka" vlasništvo poslanika NS Mladena Grujića, navode Večernje novosti.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo