Nikolić: Ne bih potpisao međudržavni sporazum sa Kosovom

Bez obzira na sve

30.12.2013.
17:59
VOYO logo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi odbio da potpiše međudržavni ugovor Beograda i Prištine, čak iako bi ga Skupština Srbije prihvatila, a da bi Brisel trebalo odmah da istakne dodatne zahteve, ukoliko ih ima, prenosi "Tanjug".

Nikolić je rekao da je "sklon da veruje" da će naredna godina biti izborna, ali i istakao da će odluku o tome doneti lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Nikolić smatra da bi eventualno potpisivanje međudržavnog ugovora Beograda i Prištine izazvalo ne samo političku krizu, već da bi to bila kriza Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- To ne bi bio sukob između političara i njihovih ideja, nego između toga da li želite da živite u državi ili u banana republici -, rekao je Nikolić u intervuu za novogodišnji broj "Večernjih novosti".

Prema rečima predsednika Srbije, očigledno je da se čeka da taj međudržavni sporazum kasnije bude istaknut kao zahtev, pošto "sada klima još nije povoljna" i da su to rekli i nemački parlamentarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ako Brisel ima nekih dodatnih zahteva dobro bi bilo da ih odmah istakne, da bismo znali na čemu smo, a ne na kraju ovog našeg teškog i mukotrpnog puta. Siguran sam da u Srbiji ne postoji politika prihvatanja uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom, a koja bi dobila većinu na izborima -, rekao je Nikolić.

On je negirao da je Zajednica srpskih opština drugo ime za autonomiju Srba u nezavisnoj državi Kosovo, već da se radi o definiciji autonomije Srba na Kosovu i Metohiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić je istakao da se, s obzirom na to da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, radi o nižem stepenu autonomije od onoga koji Kosovo ima u odnosu na Srbiju i da će o suštinskoj autonomiji za tu pokrajinu odlučivati Srbija.

- Ubeđen sam da ćemo Vučić, (Ivica) Dačić i ja naći rešenje kojim možda neće svi biti potpuno zadovoljni, ali iza koga možemo potpuno da stanemo. Ali, svi moraju da znaju da će svako rešenje za Kosovo biti bolno -, rekao je predsednik Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić je kazao i da je "sklon da veruje" da će sledeće godine biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali i naglasio da to zavisi od procene lidera naprednjaka Vučića.

Nikolić je negirao da postoji sukob sa Vučićem, ali i primetio da "stranka više ne brani njegove saradnike i zaposlene u kabinetu" i naveo slučaj Olivera Antića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Oliver Antić ostaće moj savetnik i to se nikada nije dovodilo u pitanje. Ministarka Zorana Mihajlović hoće da kaže kada joj se neko ne sviđa. To je njen stil. U svemu treba imati meru, a preko mere su komentari o tome ko treba da bude moj savetnik -, rekao je predsednik države.

Nikolić je naglasio i da je dobio otvorene pretnje i da je o tome obaveštena BIA, a za dešavanja u vezi sa liderom radikala Vojislavaom Šešeljom u Hagu rekao je da je to "na neki način i tragedija Srbije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo