Nikolić i Vučić hoće na Kosovo

Beograd testira Prištinu

4.10.2013.
21:09
VOYO logo

Predsednik Nikolić bi 10. oktobra trebalo da ide u Gračanicu, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić 23. oktobra u Leposavić, nezvanično saznaje "Danas".

Da li će Nikolić i Vučić, za razliku od Dačića, uspeti da uđu na KiM, teško je prognozirati, jer u Vladi Kosova nije bilo moguće dobiti konkretan odgovor na pitanje da li se zabrana ulaska na KiM tokom kampanje odnosi na sve zvaničnike Srbije ili će se primenjivati selektivno, piše ovaj list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su posle odbijanja Dačića, koji je odgovorio pretnjom da će napustiti briselske pregovore, pojedini članovi kosovske vlade izjavili da je reč o "nesporazumu" i da je premijer Srbije "poseban slučaj", zamenik predsednika Vlade Kosova i ministar pravde Hajredin Kuči juče je preko lista Koha ditore ponovio da "tokom predizborne kampanje nijedan srpski zvaničnik neće moći da poseti Kosovo". Kuči kaže da je Dačićev zahtev odbijen da se "ne bi dozvolio uticaj na unutrašnji proces, dok će drugi zahtevi biti posebno razmatrani, shodno karakteru posete".

Prema njegovim rečima, "neće se dozvoljavati političke i partijske posete", mada predsedniku Nikoliću ove godine nije dozvoljeno da poseti manastir Gračanica ni za Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samuel Žbogar, specijalni predstavnik EU u Prištini, izjavio je juče da je "odluka Vlade Kosova rezultat nervoze obe strane" i ukazao da "nije dobro da ostane na snazi mesec dana".

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Ivicu Dačića i njegovog prištinskog kolegu Hašima Tačija u ponedeljak očekuje radna večera sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. Dačić je juče potvrdio da ide u Brisel, uz nadu da to "neće biti njegov poslednji odlazak" na dijalog s Prištinom. On kaže da je prihvatio poziv Eštonove da se razgovara o svim problemima, jer tu spadaju i "neispunjavanje obaveze o imenovanju srpskog predstavnika u Centralnoj izbornoj komisiji (Kosova) i problemi verifikacije biračkog prava prijavljenih građana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Neki predstavnici zemalja EU poslali su mi poruku da ne mogu da ucenjujem Uniju. Ljudi, osvestite se! Nama su zabranili ulazak na Kosovo, odlučite prvo o tome, a lako ćete posle sa mojim ucenama. Nikakvih ucena nema. Vodite dijalog sa onim ko može da ode na Kosovo -, poručio je juče Ivica Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo