Nikolić: Hag je osuđivao samo Srbe

Predsednik Srbije je u UN izneo oštre kritike na račun haškog tribunala

10.4.2013.
18:39
VOYO logo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uporedio je u sredu u Ujedinjenim nacijama haška suđenja s procesima koje je vodila Inkvizicija, ali je i rekao da su "u nekim predmetima utvrđene nepobitne činjenice" i da su "odgovorni za teška kršenja međunarodnog prava zasluženo kažnjeni".

U javnoj raspravi o radu međunarodnih ad hok tribunala za ratne zločine Nikolić je ocenio da je "doprinos Haga u nekim slučajevima uočljiv", ali da "ozbiljnu i tešku senku na rad čitavog suda baca činjenica da su politički lideri samo jedne strane - srpske - u Hag došli kao okrivljeni a iz njega otišli kao krivi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, Haški tribunal je odmogao procesu pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije, nije ispunio svoje javno postavljene zadatke, i Srbija "danas oseća" da je tom sudu "neopravdano dala legitimitet, u nadi da će primenom istih merila pravda biti zadovoljena za sve žrtve sukoba".

Nikolić je pozvao Haški sud i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna da "nađu formalni način" da se osudjenim Srbima dozvoli da na odsluženje kazni budu poslati u Srbiju, i da je ona spremna da prihvati međunarodni nadzor, prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Srbije je rekao da njegova zemlja "kao odgovorni član UN prati i podržava rad ukupnog međunaordnog pravosuđa" i da "snažno podržava rad Međunarodnog krivičnog suda".

Presude Tribunala izazivaju frustriranost i depresiju kod Srba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Srbija i ja spremni smo da ne čekamo 70 godina da bismo se pomirili sa komšijama sa kojima smo nekada živeli u istoj državi ili sa kojima, mislim na Kosovo i Metohiju, i danas živimo u jednoj zemlji. Duboko sam uveren da je Haški tribunal odmogao kada je taj proces u pitanju i da ga je, verovatno, nepotrebno odložio na naredna pokolenja. Svakako ga je, u velikoj meri, usporio i otežao - ukazao je predsednik Srbije.

Po Nikolićevim rečima, tribunal je izazvao kod jednog naroda osećaj da mu je počinjena nepravda, a kod drugog trijumfalizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sa stanovišta nauke i etike, haški procesi mogu da se stave u istu ravan sa procesima koje je vodila Inkvizicija, kao i sa pariskim i moskovskim procesima. Postupci protiv Srba su motivisani kažnjavanjem i odmazdom, a odmazda, naročito u savremenom pravu, nikada ne može da bude opravdana kao pravedna. Haški postupci su bez pravde i pravednosti - istakao je predsednik Srbije.

Govoreći kao prvi od 50 predstavnika država koji su prijavljeni za raspravu, Nikolić je podsetio da je ukupna visina kazni do sada izrečenih Srbima u tom sudu oko 1.150 godina, dok su predstavnici drugih naroda za zločine nad Srbima osuđeni na ukupno 55 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik je podsetio da su hrvatski generali Markač i Gotovina oslobođeni - a hrvatske trupe proterale su preko 300.000 Srba iz krajeva koje su vekovima nastanjivali njihovi preci. Više od 2.000 žrtava iz Bratunca, Kravice i okolnih mesta u Istočnoj Bosni u kojima su delovale bošnjačke snage pod komandom Nasera Orića čeka da se makar neko od učinilaca kazni.

Srbi sa Kosova i Metohije organizovano su kidnapovani, a potom su im vađeni organi koji su prodavani na crnom tržištu. Istorija ne pamti takve zločine. Haški sud, umesto da ih procesuira, uništio je dokaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Stotine hiljada proteranih, hiljade ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji nisu bili dovoljan razlog Haškom sudu da komandante i pripadnike tzv. Oslobodilačke vojske kazni, nego je, tokom postupka, Haradinaju, što je slučaj bez presedana, dozvolio da se bavi politikom. A dozvolio mu je, zapravo, da uklanja i zastrašuje svedoke - dodao je Nikolić, prenosi Tanjug.

Po njegovim rečima, presude Tribunala izazivaju frustriranost i depresiju kod Srba, a kod Hrvata i Bošnjaka podstiču egzaltiranost i trijumfalizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Haška suđenja, čini se, uglavnom neće uspeti da dosegnu pravu i potpunu istinu, pa će i pomirenje biti nametnuto i neiskreno. Ne može se biti pravedan prema nekima, a prema drugima ne. Kako objasniti da skoro niko, osim u jednom slučaju u Bosni i u jednom slučaju na Kosovu, nije bio pravnosnažno osuđen za zločine nad Srbima - istakao je Nikolić.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo