Kosovski Srbi dvojcu Tačić služe samo za slikanje

Zašto su ih uključili tek u šestoj rundi pregovora?

5.3.2013.
20:13
VOYO logo

Srbi sa Kosova smatraju da kosovski Srbi koji su uključeni u delegaciju predsednika Vlade Kosova Hašima Tačija i premijera Srbije Ivice Dačića služe samo za propagandu, odnosno "za slikanje" i da "oni ne mogu da utiču na bilo kakve odluke", izveštava Glas Amerike, a prenosi Fonet.

U šestoj rundi razgovora između Beograda i Prištine u Briselu učestvovali su i kosovski Srbi. U prištinskoj delegaciji bio je zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović, a u beogradskoj šef odeljenja Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici Branislav Stojanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sastav delegacije Prištine na razgovorima u Briselu podseća na susret Beograda i Prištine u Rambujeu kada je Milošević imao svoje Albance u delegaciji, kao što i Hašim Tači sad ima svog Srbina - kaže za Glas Amerike poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković.

- Sa druge strane, veoma je važno što je Beograd u svom timu angažovao i Srbina južno od Ibra - dodala je ona i istakla da njegova uloga u tom procesu zabrinjava, jer ne postoji nikakva transparentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajkovićka je rekla da je zabrinjava i sastav beogradskog tima kad su Srbi sa Kosova u pitanju, "ne zato što su stranački opredeljeni i zato što ih je Beograd odredio, niti zato što individualno ima primedbe na njih lično, već zbog te zatvorenosti i neinformisanosti i kad odu i kad se vrate iz Brisela".

- Mi, dakle, ne znamo šta su oni tamo radili i rekli, da li ih je neko nešto pitao ili su tamo išli samo za slikanje – dodala je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Srpskog nacionalnog veća KiM Dragan Velić smatra da je odluka Beograda o uključivanju kosovskih Srba u dijalogu sa Prištinom zakasnela, jer dolazi godinu dana nakon početka tih razgovora.

Kada je u pitanju prištinska delegacija Velić smatra da nijednom Srbinu tamo ne bi trebalo da bude mesto jer ta delegacija predstavlja, kako je rekao, kvazi državu Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velić smatra da su predstavnici kosovskih Srba, kako iz beogradske tako i iz prištinske delegacije, u Brisel, kako je kazao, odvedeni samo radi slikanja, i da oni ne mogu da utiču na bilo kakve odluke.

- Čim dolaze na kraju pregovora oni ne mogu dati nikakav doprinos, već se time želi poslati poruka da eto u tom procesu učestvuju i Srbi sa Kosova, da su oni saglasni sa čitavim procesom pregovora, kao i sa svime što će se u tim pregovorima dogovoriti i kasnije implementirati – napomenuo je Velić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I žitelji Gračanice smatraju da Srbi sa Kosova koji učestvuju u razgovorima u Briselu ne mogu dati neki poseban doprinos dijalogu.

- Odveli su ih tamo samo da bi ih slikali, ne pitaju Srbe sa Kosova ništa ni Priština, niti Beograd. Oni su samo pioni. Ne odlučuju ni Beograd ni Priština. Odlučuje zapad - tvrde meštani Gračanice, prenosi Glas Amerike zapažanje meštana Gračanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo