Koliko košta sloboda u Hagu?

Hrvatska uložila 100 puta više novca od Srbije za pomoć svojim haškim optuženicima

21.11.2012.
18:20
VOYO logo

Presude u Haškom tribunalu se kupuju, a kako, to najbolje zna Hrvatska koja je za pomoć svojim optuženicima izdvajala bogatstvo, ocenio je advokat Toma Fila.

Hrvati su za odbranu, lobiranje i pomoć porodicama optuženih izdvajali i do 100 puta više novca od Srbije, pokazuju podaci do koji je došao Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo za odbranu Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka Hrvatska je tokom šest godina izdvojila više od 30 miliona evra. Od toga najviše u 2010. kada je iz hrvatskog budžeta izdvojeno skoro sedam miliona evra. Poređenja radi, iste godine Srbija je za sve svoje optuženike izdvojila 190.000 evra.

- Prvog bosanskog Hrvata u Hagu, generala Blaškića, branio je američki advokat. Sudija Meron mu je smanjio prvostepenu kaznu sa 25 na 10 godina. Izdržao je dve trećine i otišao kući. Celokupne troškove od 12 miliona evra platila je država Hrvatska - navodi za Blic Toma Fila koji je u Tribunalu zastupao, između ostalih, Nikolu Šainovića i Slavka Dokmanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kada je reč o troškovima porodica optuženika, stvar je ista. Dobro upućeni su svedočili da su porodice Hrvata u Hagu imale "all inclusive ugođaj".

Od Hrvatske su dobijali apanažu od 2.000 do 5.000 evra, u zavisnosti od položaja u hijerarhiji. U posete su mogli da dolaze kada su hteli. Državnim automobilom su išli do aerodroma, avionsku kartu plaćala je njihova vlada, a onda ih je u Amsterdamu čekao konzul i službeni automobil kojim su išli u posete. Noćili su u hotelu koji je zakupila država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je angažovala i lobističke kuće i enorman novac izdvajala za kongresmene ili senatore koji su se borili "za njihovu stvar".

- Kada je Gotovina osuđen na 24 godine, tadašnja premijerka Jadranka Kosor rekla je da ne pita šta košta, da se lobira po svetu, ali da general Gotovina mora da bude oslobođen - svedoči Fila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Kosovo ulaže u Haradinaja

Kosovska vlada je samo za odbranu Ramuša Haradinaja platila između osam i devet miliona evra, mudro angažujući advokatsku kancelariju supruge nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera.

Advokat Tomislav Višnjić, branilac Dragoljuba Ojdanića i Radislava Krstića, ističe da je sistem postavljen tako da sve strane u postupku imaju slične mogućnosti za izvođenje odbrane, ali da je prednost na strani onog ko ima više novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Gotovina i Markač imali su nameru da sami finansiraju advokate, ali hrvatska vlada to nije dozvolila - ističe Višnjić.

Šef Vladine Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić za Blic navodi da je Srbija svojim optuženicima obezbeđivala celokupnu dokumentaciju i 200 evra mesečno ukoliko su se dobrovoljno predali. Takođe, porodice godišnje dobijaju po tri avionske karte i iznos od 250 evra po osobi na ime ostalih troškova na svaka dva meseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pomagali smo onoliko koliko smo u datim okolnostima mogli, na transparentan način. Imajući u vidu da su dve zemlje, Hrvatska i BiH, podnele tužbu za genocid protiv Srbije, a da smo mi smatrali da se u Hagu utvrđuje individualna odgovornost, nismo mogli više. Hrvatska je plaćala odbranu pod izgovorom da je reč o odbrambenom ratu - istakao je Ljajić.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo