Koliki je dug Beograda

SINIŠA MALI – 960 MILIONA EVRA; DRAGAN ĐILAS - 398 MILIONA EVRA; MINISTARSTVO FINANSIJA - 45.580.743.738,00 DINARA (398,34 MILIONA EVRA)

25.12.2013.
18:26
VOYO logo

Kako se i moglo očekivati, privremena uprava u Beogradu nastoji da smenjenu gradsku upravu optuži za preterano zaduživanje, piše "Vreme".

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali rekao je u Dnevniku RTS-a da nema dileme da zaduženje grada nije 400 miliona evra, kako tvrdi bivši gradonačelnik Dragan Đilas, već da iznosi 960 miliona evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kamo sreće da je dug Beograda samo 400 miliona evra. Dug Beograda je u ovom trenutku 960 miliona evra i tome treba dodati još nekoliko elemenata, a to su dugovi ustanova kulture, zdravstva, škole, opštine -, naglasio je Mali.

Mali je pojasnio da se dug sastoji iz tri dela, da je prvi deo dugovanje bankama i da glavnica sa kamatama iznosi 662 miliona evra i da se taj dug isplaćuje do 2039. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi deo dugovanja je, kako precizira, dugovanje prema ustanovama kulture, školama, komunalnim preduzecima koji datira od 2011. godine i po tom osnovu grad duguje 5,3 milijarde dinara ili oko 46 miliona evra. Dugovanja komunalnih preduzeća su, objašnjava Mali, treći segment duga, jer ukoliko komunalna preduzeća ne mogu da ga vrate to mora grad da učini i ona iznose oko 30 milijardi dinara ili oko 260 miliona evra.

Upitan da li je ovakva računica uobičajena i da li se ona primenjuje i na sva dugovanja i na republičkom nivou Mali je odgovorio da nema nikakve dileme oko dugovanja i da su to obaveze koje grad mora da plati..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smenjeni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je osporio podatke koje je izneo Mali izjavivši je da je republičko Ministarstvo finansija 23. septembra na zahtev Skupštine grada dostavilo dopis u kome vrlo precizno piše da je zaduženje Beograda 398 miliona evra i da Grad u skladu sa odredbama Zakona o javnom dugu nije prezadužen.

- Uprava za javni dug Ministarstva finansija je jedina u ovoj zemlji nadležna za praćenje i evidenciju duga lokalnih samouprava. To nisu ni Siniša Mali ni Srpska napredna stranka. Sa ovim stvarima nema političke igre. Nema diskusije i nema proizvoljnih ocena. Zato gospodo prestanite već jednom da iznosite laži. Za samo mesec dana zaustavili ste skoro sve investicione projekte, najavljujete smanjenje subvencija i socijalnih davanja i pričate bajke o Beogradu na vodi. Konstantno iznošenje laži neće prikriti vašu nesposobnost -, poručio je privremenoj Beogradskoj pravi Dragan Đilas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokratska stranka je te Đilasove navode da o stvarnom dugu Beograda dokumentovala objavljivanjem izveštaja Uprave za javni dug Ministarstva finansija od 23. septembra 2013.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo