Ko će biti Dačićev naslednik na čelu SPS?

Taktiziranje ili povlačenje, pitanje je sad

9.1.2014.
11:44
VOYO logo

Na kraju sam svoje karijere. Sve sam bio. Razmišljam već ko će me naslediti u SPS”, rekao je u nedavno premijer Ivica Dačić.

Tom izjavom je saradnike u stranci ostavio bez teksta i komentara, možda i zato što sam ističe da je „suština (političke veštine) da možete da driblate na malom prostoru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga sad „dribla” lider poznat kao najveštiji političar u Srbiji gde, za razliku od velikih evropskih partija, lideri ne razmišljaju o svojim naslednicima, osim ako je u cilju njihovog održanja na vlasti ili ako ih je nesmotreno poneo sticaj okolnosti. Da li lider stranke sa najdužim stažom uvodi i evropska pravila u unutarstranačke odnose?

Nisam siguran da je izjava sasvim iskrena, ali je svakako veoma atipična za Srbiju. Čak i kao sama izjava, a o praksi i da ne govorim. Niko ovde nije to radio i spremao svog naslednika, osim delimičnog izuzetka Tomislava Nikolića, a i to je više sticaj okolnosti i činjenice da ni sam Nikolić nije bio uveren da će pobediti na izborima. U svakom slučaju, ni u jednoj stranci se nije razmišljalo o pripremi naslednika, a lideri ili traju od nastanka stranke ili odlaze silom, a ne svojom voljom – objašnjava za „Blic” Đorđe Vukadinović, analitičar Nove srpske političke misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukadinović priznaje da oko Dačića ima imena sa kojima bi se kao naslednicima moglo licitirati, ali ne vidi naslednika. Naročito ne naslednika koji se sprema da preuzme stranku. Vukadinović je pre sklon da i ovu Dačićevu izjavu pripiše njegovoj veštini političkog taktiziranja i verbalnom poigravanju sa političkim porukama, nego iskrenosti.

SPS je dugo godina, barem spolja, bila harmonična stranka u kojoj je vladao sklad, pa čak i prijateljska atmosfera koliko je to moguće u jednoj partijskoj strukturi. Međutim, poslednja rekonstrukcija Vlade ostavila je ožiljke na toj harmoničnosti i u perspektivi bi mogli da prođu kao DS, kad je u pitanju raslojavanje. Svakako ne sada, dok su na vlasti, ali teško je ne primetiti da su Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović bili predmet tokom te rekonstrukcije. Moguća su unutarstranačka pomeranja i ta neobična Dačićeva izjava može biti poruka ili starijim članovima u stranci ili još jedno njegovo protivljenje vanrednim parlamentarnim izborima. Jer, ako on kao mlad politički lider (48 godina) može da kaže da razmišlja o povlačenju, kako neko sa 60 ili 70 godina može da kaže posle toga da ne želi da se povuče – smatra Vukadinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da Branko Ružić ima utemeljenje u stranačkoj strukturi, da Aleksandar Antić, koji se sada čini najbliži Dačiću, ima bolje utemeljenje u vrhu stranke, a da Dijana Vukomanović ima poverenje samo u svog lidera.

Šta god da je Dačić mislio jasna je njegova poruka da „nikome neće biti počasni predsednik”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo