Jeremić nije hteo da ga izvižde

Odustao od govora na Skupštini DS da mu se ne bi rugali

18.3.2013.
1:32
VOYO logo

Bivši član Demokratske stranke, predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da nije došao na jučerašnju Skupštinu DS, iako je najavio, jer je smatrao da je nepristojno da dolazi posle isključenja, pošto je sprečen da nastupi kao delegat, ali i zato što mu je bio pripremljen specijalni doček - zvižduci, vređanja, dobacivanje i gađanje.

Gostujući u "Utisku nedelje" TV B92, Jeremić je rekao da ga je na to upozorio jedan visoki stranački funkcioner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Predsedništva DS Aleksandar Šapić je u istoj emisiji odbacio te tvrdnje, rekavši da je "DS civilizovana organizacija" i da "niko nikom nije pretio". Takođe, rekao je da je Jeremić "jako dobro iskoristio šanse koje su mu se ukazivale, a ponajviše za sebe". "To je jedan jedini razlog. Ako od DS napravimo anarhističku organizaciju, onda mi nećemo ni postojati. Jeremić je izuzetno inteligentan, obrazovan i iskusan. Kad je postao ministar bio je anoniman, ali je umeo da iskoristi svaku priliku – iskoristio je priliku 1990-ih da se školuje u inostranstvu (koju mu je ukazala porodica), 2007. je iskoristio priliku i postao ministar, jedan od najmlađih u istoriji, putovao je po svetu, rastao mu je rejting... Slažem se sa stvarima koje je govorio. Kad odete u Zagreb i kažete da je napravljeno etničko čišćenje - to je istina, ali pitanje je da li nam to odgovara ili ne. Kad bojkutujete dodelu Nobelove nagrade kineskom disidentu, kad podnosite rezoluciju o Kosovu u UN, pa Tadić mora to sa Ketrin Ešton da ispravlja... To su stvari koje mi znamo, ali kakvu korist imamo kad bodemo prst u oko celom svetu, osim što nam raste rejting u Srbiji. Od te politike imao je korist samo Jeremić, a ne Srbija", istakao je Šapić.

Jeremić je najavio da će se Skupštini DS obratiti posle ocene Ustavnog suda o ustavnosti odluke kojom je DS tražila od bivših ministara da vrate poslaničke mandate - što je Jeremić, kao i Dušan Petrović, odbio, pa je iz stranke izbačen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam želeo da se pojavim na privatni poziv. To nije privatna stvar i privatna stranka (predsednika Dragana Đilasa), iako njegovo ponašanje to tako ne kategoriše. Vratiću se posle odluke Ustavnog suda, samo što ta skupština neće biti pogramska, već izborna i za nju mi neće biti potreban poziv", naglasio je Jeremić.

Prema mišljenju Jeremića, u DS vlada "potpuni autizam".

"DS danas karakteriše dezorijentisanost i autokratičnost. Pogledajte ko danas predstavlja DS, kakvu politiku ima i kakav plan za izlazak iz krize predlaže. DS se, po mom dubokom uverenju, nalazi u bunilu, ima visoku temperaturu...", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šapić je potom kazao da je Jeremić "uvek dobrodošao na svim skupštinama DS", ali kao gost. "To mu niko ne može zabraniti", rekao je on i podsetio da je Jeremić duže vreme bio član DS i da je imao prilike da kaže šta je hteo na ranijim skupštinama. "Mi smo Demokratska stranka i imamo pravila ponašanja. Biti član DS je dobrovoljna stvar i vi automatski prihvatate da se pridržavate njenih pravila – statuta i odluka najviših organa stranke. Nisam advokat Đilasa, niti njegov branilac. DS je donela odluku (o njegovom isključenju) pre mesec-dva, na Glavnom odboru, a na predlog pojedinih odbora iz Vojvodine", objasnio je Šapić. Jeremić je zatim naveo da je sa Đilasom i drugim rukovodiocima DS dogovorio da problem oko njegovog isključenja iz stranke bude rešen na "drugi način". Šapić je na to rekao da "ne zna šta je Jeremić pričao sa Đilasom". "Niko njemu nije zabranio da bude poslanik. Samo smo rekli da ne može da predstavlja DS i da mu želimo puno sreće", naglasio je on i dodao da demokrate žele da u budućnosti sarađuju sa Jeremićem.

"DS kao LDP, Đilas kao Čedomir Jovanović"

Jeremić je kritikovao program DS, u kome se, kako je kazao, ni jednom rečju ne pominje Republika Srpska, Kosovo se pominje samo na jednoj od ukupno 113 strana, dok se spoljna politika svodi na "doprinos evropskim projektima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Jeremićevom mišljenju, taj program bio bi "više primeren" LDP-u Čedomira Jovanovića, nego Demokratskoj stranci.

"U programu DS nema nijedne reči o Srbima van Srbije. Ni jednom rečju se ne pominje Republika Srpska. Rusija se pominje samo u kontekstu sa Brazilom i Indijom", kazao je Jeremić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovo se pojavljuje samo na jednoj od 113 strana i to, kako je kazao, "vrlo neoprezno", jer postoji "samo jedna rečenica o Kosovu i to u delu o regionalnoj saradnji".

"Taj program više je primeren LDP-u, nego DS-u. Nastavićete da propadate što se tiče podrške građana. Čini se da budete veći LDP od LDP-a, a (predsednik Dragan) Đilas da bude veći Čedomir Jovanović od Čedomira Jovanovića", rekao je Jeremić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šapić, koji je dovodio u pitanje i rezultate Jeremićeve politike kao šefa diplomatije i prvog čoveka GS UN, uzvratio je optuživši Jeremića za zloupotrebu i ocenio da "postoji razlika između patriotizma, populizma i egoizma".

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo