Jeremić: Ne obazirem se na pritisak Bošnjaka

„Raste nervoza onih kojima ne odgovara istina“

9.3.2013.
22:34
VOYO logo

Predsednik Generalne Skupštine UN Vuk Jeremić reagovao je danas na apel Kongresa Bošnjaka Severne Amerike i Savetodavnog Veća za BiH amabasadorke SAD u UN Suzan Rajs, ističući da je očito da raste nervoza kod onih kojima ne odgovara da se predstavi istina.

- Očigledno je da raste nervoza kod onih kojima ne odgovara činjenica da će se na pozornici UN predstaviti istina. Mi ulazimo u poslednju fazu priprema za javnu raspravu o međunarodnom krivičnom pravosuđu 10. aprila i ne obaziremo se na pritiske. Prepodnevni deo te rasprave, u kome pravo nastupa imaju članice UN, biće dobra prilika za sve da iznesu svoj državni stav, pa tako i za BiH -, izjavio je Jeremić za "Tanjug".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženja Bošnjaka u Severnoj Americi zatražila su danas od stalne predstavnice SAD u UN Suzan Rajs da hitno cenzuriše predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića i otkaže raspravu u UN o Haškom tribunalu, koja je zakazana za april.

Kongres Bošnjaka Severne Amerike (KBSA) i Savetodavni savet za BiH (ACBH) upozorili su Suzan Rajs na "loše namere" Jeremića prema Haškom tribunalu i na njegova nastojanja da "širi srpski nacionalistički program".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U saopštenju KBSA i ACBH izražava se zabrinutost u vezi sa predstojećom raspravom u UN, zakazanom za april, na temu Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), javila je agencija "Anadolija".

- Organizovanjem ove rasprave, Vuk Jeremić nastavlja da zloupotrebljava UN platformu za širenje srpskog nacionalističkog programa, čime dodatno vređa žrtve genocida i etničkog čišćenja u BiH i rata u Hrvatskoj -, navodi se u saopštenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dve organizacije napominju da je Jeremić direktno odgovoran za "skandalozno izvođenje srpske nacionalističke pesme 'Marš na Drinu' u UN".

- Pesma "Marš na Drinu" simbol je ekstremnog srpskog nacionalizma, koju su fašisti i nacistički saradnici na čelu sa Dražom Mihailovićem aktivno upotrebljavali kao motivaciju da počine ratne zločine u BiH za vreme Drugog svetskog rata -, navodi se u saopštenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženja Bošnjaka smatraju da, raspravom o Haškom tribunalu u aprilu, želi da se odbrani srpska nacionalistička perspektiva ratova u bivšoj Jugoslaviji i to na račun pravde i istine.

- Prepisivanje i falsifikovanje istorije jedna je od prvih tačaka programa srpskog nacionalističkog aparatusa. Uzimajući sve ovo u obzir, apelujemo na Vas i na UN da odmah pokrenete neposrednu cenzuru Vuka Jeremića i da otkažete planiranu raspravu koju su zakazali negatori genocida -, traži se od Rajsove u saopštenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo