Jahjaga: Međusobno priznanje treba da otvori put ka EU

„EU ne može da odobri prepreke koje jedna država može nametnuti drugoj na putu ka EU“

21.1.2014.
18:43
VOYO logo

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga ocenila je danas u Beču da "sporazum Srbije i Kosova o međusobnom priznanju treba da otvori put dve zemlje ka članstvu u EU, da Unija "zasigurno neće dozvoliti" da se uvezu zamrznuti konflikti i da Beograd treba da odustane od te ideje, prenosi "Tanjug".

Dijalog Beograda i Prištine, rekla je Jahjaga u govoru na konferenciji "Com-sult", mora da se nastavi, bez vremenskih ograničenja, dokle god je to potrebno, pod patronatom EU i nadzorom SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- EU ne može da odobri prepreke koje jedna država može nametnuti drugoj na putu ka EU -, rekla je ona.

Jahjaga je kazala da će se kosovske vlasti truditi da pomire sve zajednice koje žive u svakom delu "države" i da Priština "neće deliti suverenitet niti sa jednom državom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kosovo nije projekat već činjenica, a Srbija mora da se oprosti ideje o podeli na etničkim granicama, i ideje o zamrznutom konfliktu, jer niko ne može da odlučuje o Kosovu sem njegovih građana i demokratski izabrane vlasti -, rekla je kosovska predsednica.

Jahjaga kaže da je "uticaj Srbije na srpsku manjinu u severnom delu Kosova zakomplikovao situaciju i onemogućio Srbe da razumeju nove prilike u kojima se nalaze". "Moraju se stvoriti bezbednosni uslovi za sve građane pogotovo na severu, gde cveta kriminal i paralelne strukture koje potpomaže Srbija", tvrdi kosovska predsednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jahjaga je takođe izrazila žaljenje zbog ubistva srpskog odbornika u severnoj Kosovskoj Mitrovici rekavši da taj akt ne doprinosi vladavini prava. Jahjaga je rekla da je region jugoistočne Evrope neodvojivi deo starog kontinenta, te da je članstvo u EU jedina opcija za zemlje tog dela Evrope.

Ona je ukazala da zasigurno EU neće dozvoliti da se uvezu konflikti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kosovo i Srbija moraju izgraditi partnertstvo na osnovu međusobnog priznanja kao poslednji korak na putu ka EU. Međusobno priznanje kroz sporazum treba da otvori put dve zemlje za članstvo u EU -, poručila je Jahjaga.

Ona je istakla da je, ono što je do skoro bilo nezamislivo, dijalog Beograda i Prištine postalo najveći uspeh u procesu evropske integracije. Svi u regionu, kako je dodala, teže ka EU, a ujedno imaju i povezane privrede, te je suočavanje sa prošlošću neizbežno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijalog je, prema njenim rečima, jedini način da se obnove odnosi "Srbije i Kosova na jednakim osnovama" a zajednička budućnost je u međusobnoj povezanosti pošto i Srbija i Kosovo žele u EU.

Kosovo, prema njenim rečima, mora da otvori sva poglavlja u dijalogu sa Srbijom u mesecima koji dolaze. Jahjaga je naglasila da je "potrebno da se prihvati situacija i razgovara na osnovi jednakih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dijalogu su postignuti brojni dogovori, kazala je ona rekavši da je sprovedeno "uspešno uključenje manjinske sprske zajednice u policiju, održani lokalni izbori po prvi put na celoj teritoriji Kosova, otvorene kancelarije za vezu".

Sporazum, koji mora biti u potpunosti primenjen, obezbedio je, kako je rekla, stabilnost i veću bezbednost za čitav region.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo