„Dogovorite se do ponedeljka“

Pregovore sa EU onda započinjete do kraja godine, kaže Jelko Kacin

18.4.2013.
18:28
VOYO logo

Srbija može do kraja godine da otpočne početak pregovora o priključenju Evropskoj uniji, ukoliko dogovor sa Prištinom bude postignut do ponedeljka, najavio je izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

- Ako do nedelje, odnosno u ponedeljak do podne dođe do tog dogovora, ja mislim da smo veoma blizu tome da se ministri inostranih poslova dogovore da svojim šefovima država i vlada preporuče da na samitu u junu Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU, i da se, na drugoj strani, da zadatak Evropskoj komisiji da napravi sve što je moguće da bi se otvorila poglavlja 23. i 24. koja se prva otvaraju - rekao je Kacin za agenciju Anadolija, a prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U praksi bi to značilo da bi za pola godine, odnosno pre Božića, Srbija već mogla da otvori spomenuta poglavlja, a možda i neko drugo, recimo, 25 i 26, kazao je Kacin.

Beograd i Priština se "trude i traže mogući kompromis", rekao je Kacin uveren da će "za koji dan ili nekoliko sati" rešenje biti pronađeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sporazum Beograda i Prištine će imati isto značenje koje je imao završetak hladnoga rata za Zapadnu Evropu! To je pravo pomirenje između Srbije i Kosova. To bi stvorilo sasvim drugačiju situaciju i za Srbe na Kosovu... - naveo je on.

Kacin je dodao da Evropski parlament podržava napore Srbije da što pre krene u otvaranje poglavlja 23 i 24, što znači da treba dobiti datum za početak pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Naša procena je da bi uspeh Srbije i Kosova bio veliki proboj od ogromnog značenja za širi region, za sve susede, pa i za EU - poručio je Kacin.

On je dodao da bi se tako i Bosna i Hercegovina našla u punom okruženju države članice i dve države koje uspešno pregovaraju na putu ka EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Na kraju, moramo probuditi i Makedoniju koja već osam godina ima status kandidata, a još nije napravila istorijski kompromis koji bi joj omogućio da dobije datum - kazao je Kacin.

Poslanici Evropkog parlamenta usvojili su danas, velikom većinom, rezoluciju o napretku Srbije u evropskim integracijama koju je juče predložio izvestilac Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rezoluciji hvale napore Srbije da unutrašnjim reformama dostigne evropske standarde, a Evropskom savetu se predlaže da što je pre moguće dodeli Srbiji datum početka pregovora se EU.

Kacin je uoči glasanja predložio izmenu u delu koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, pošto je sinoć održana deveta runda dijaloga, a u tekstu rezolucije se kaže da je bilo osam rundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj predlog je odbijen sa obrazloženjem da se tekst ne može više menjati, a dalje rasprave o rezoluciji danas nije ni bilo, pošto je ona održana na jučerašnjem plenarnom zasedanju.

Poslanici Evropskog parlamenta su istom prilikom usvojili finalni izveštaj o monitoringu Hrvatske, kao i rezolucije o Turskoj, Crnoj Gori i Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo