Dinkić brani svoje ministre, Vučić traži smene ili izbore

Dačić pristaje na Vučićevu rekonstrukciju, Dinkić tvrdi pazar

4.7.2013.
10:35
VOYO logo

Srpska napredna stranka usloviće koalicione partnere, Socijalističku partiju Srbije i Ujedinjene regione Srbije, da prilikom rekonstrukcije Vlade promene bar po jednog ministra ili da će se u suprotnom ići na vanredne izbore, nakon kojih bi naprednjaci formirali vlast sa samo jednim manjim partnerom, saznaje "Danas" iz izvora u SNS.

Razlog tome je, prema rečima njihovih sagovornika, što lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nije zadovoljan činjenicom Što SPS sa, u ovom trenutku, tri puta manjom podrškom građana ima mesto premijera, kao ni time Što URS sa rejtingom nižim od pet odsto kontroliše sve finansije i i privredu u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je u utorak na konferenciji za novinare najavio da će rekonstrukcija Vlade Srbije biti završena do 27. jula i istakao da će promene biti „obimne, temeljne i sveobuhvatne“ što se tiče kadrova iz redova naprednjaka, a da će „takvu vrstu odgovornosti zahtevati i od koalicionih partnera“.

- Neću ocenjivati rad ministara iz redova koalicionih partnera, ali ću u direktnim razgovorima sa Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem ukazati šta su bili slabi rezultati u prethodnih godinu dana u svim sferama -, naglasio je Vučić, najavivši kadrovske promene na pozicijama ministara, državnih sekretara, pomoćnika ministara i direktora javnih preduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović kaže za "Danas" da naprednjacima neće biti lako da nateraju socijaliste i URS da smene pojedine ministre, jer to nije u skladu s koalicionim sporazumom. Prema njegovim rečima, svaka partija odlučuje koga predlaže za mesta u Vladi, pa bi radikalna rekonstrukcija morala da dovede i do preispitivanja koalicionog sporazuma SNS, SPS i URS. Pretnja izborima, kako dodaje, uvek postoji.

- Jasno je da u ovome trenutku izbori ne odgovaraju nijednoj partiji osim naprednjacima. I najavljena rekonstrukcija više je kupovina vremena za nove izbore nego što će se rešiti problemi. Međutim, pitanje izbora će zavisiti i od konsultacija sa međunarodnom zajednicom i EU. SNS ima interesa da kapitalizuje svoje početne korake i, kako vreme bude prolazilo, šanse za to će biti sve manje -, navodi Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ističe za "Danas" da su pred Vučićem dva načina za pritisak na Dačića.

- Legitimniji način je pretnja izborima, bez obzira na sve razloge koji ne idu u prilog prevremenom izlasku na birališta, kao i uprkos protivljenju Zapada tome. To je bolji način za demokratiju, dok je drugi nešto problematičniji i nije dobar za demokratiju. To bi bio javni pritisak i direktna ili indirektna medijska hajka na Dačića i SPS. Novinske stupce bi punili tekstovi koji oživljavaju stare ili otvaraju nove afere -, objašnjava Vukadinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, i jedan i drugi scenario lebde i sada u vazduhu, a Vučić može da izabere koji će da sprovede. „Mislim da će Dačić biti skloniji tome da izađe u susret onome što se od njega traži bilo iz jednog ili drugog razloga, ali je o tome još rano govoriti“, smatra Vukadinović.

Ministarka energetike i potpredsednica SNS Zorana Mihajlović izjavila je juče da će rekonstrukcija Vlade biti, kao što je Vučić najavio, sveobuhvatna. Na pitanje novinara da li je kompanija NIS, kako se u medijima spekuliše, tražila smenu njenog pomoćnika Petra Stanojevića zbog navodnog zalaganja za povećanje rudne rente, ona je ukazala da je „pritisaka uvek bilo“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pritisci su postojali i pre nego što je formirana Vlada i nakon toga, i verovatno će postojati i ubuduće -, navela je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je postojanje pritisaka „uvek znak da taj neko radi dobro.“ „Pitajte Vučića koliko je imao pritisaka kada je trebalo da budem imenovana na mesto ministra energetike, a koliko ih ima i sada“, rekla je ministarka Mihajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar finansija i privrede i lider URS Mlađan Dinkić već je rekao da njegova stranka neće žrtvovati one koji dobro rade, niti će štititi neradnike, ali će analizirati rad svih - od direktora, državnih sekretara do ministara.

- Verica Kalanović, Suzana Grubješić i ja smo najbolje što URS ima. Zadovoljan sam radom i Suzane i Verice, ali ne i radom pojedinih državnih sekretara i direktora koji će sigurno biti smenjeni -, istakao je Dinkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor FPN Vukašin Pavlović kaže da je rekonstrukcija Vlade „poslednji potez pred letnji period, a nakon godišnjih odmora može se očekivati vruća politička jesen - i zbog političkih razmirica i zbog sve većeg socijalnog nezadovoljstva“.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo