Dačić, Tači i Eštonova zvanično predloženi za Nobelovu nagradu za mir

Srpski i albanski kokusi u Kongresu uputili su pismo Nobelovom komitetu

23.12.2013.
23:18
VOYO logo

Srpski i albanski kokusi u Kongresu uputili su pismo Nobelovom komitetu u kojem nominuju Ivicu Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton za Nobelovu nagradu za mir.

Ovo je Tanjugu potvrđeno u srpskom kokusu, a razlog su njihove ključne uloge u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aprilski sporazum postignut uz posredovanje Ketrin Ešton predstavlja ključnu i istorijsku prekretnicu i za Srbiju i za Kosovo - kao i za turbulentni region Balkana u celini", kaže se u pismu koje su uputili kopredsedavajući srpskog kokusa Ted Po i Emanuel Klever zajedno sa liderima albanskog kokusa u Kongresu Eliotom Engelom i Robertom Aderholtom.

Dvojica premijera su, kako se navodi u obrazloženju, jasnim raskidom sa prošlošću i pronalaženjem puta ka svetlijoj budućnosti pokazali značajnu posvećenost, hrabrost i viziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni zaslužuju veliko priznanje zbog toga što su preuzeli na sebe rizik da pronađu rešenje, kažu kongresmeni.

Ketrin Ešton je takođe demonstrirala izvanredno liderstvo, posvećenost i istrajnost u posredovanju radi pronalaženja konsenzusa između dve strane, navode kongresmeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako predstoji težak posao na implementaciji sporazuma, Briselski sporazum predstavlja neporeciv pokazatelj istinskog istorijskog dostignuća", ocenjuju oni i dodaju da dogovor takođe šalje snažnu poruku nade i inspiracije drugima u regionu i širom sveta.

Sporazum takođe dokazuje da se etnička mržnja može prevazići i da posvećeni i odvažni pojedinci mogu da se dogovore ako iskažu dobru volju i kompromis i da reše naizgled nerešive probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rečima kongresmena, Briselski sporazum, kojim su "nekada ogorčeni protivnici ostavili svoje razlike po strani zarad mira i bolje budućnosti svojih zemalja, odražava viziju Alfreda Nobela".

"Zbog toga pozivamo Nobelov komitet da Nobelovom nagradom za mir 2014. nagradi izuzetnu hrabrost, dalekovidu viziju i neumorne napore visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija", kaže se u pismu koje su četiri kongresmena danas uputila Nobelovom komitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike